Novotný: Novela o zdravotnom poistení nie je solidárna

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 10:24 • 2 min
Novotný: Novela o zdravotnom poistení nie je solidárna

BRATISLAVA - Plánovaná zdravotná starostlivosť by mala byť pacientom poskytnutá do 12 mesiacov. Pokiaľ sa tak nestane, pacient by si po ňu mohol ísť do zahraničia, do krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Takto si to predstavuje podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. Vládna novela zákona o zdravotnom poistení to však podľa neho nerieši. Tvrdí, že prehlbuje diskrimináciu chudobných. Navyše novela rieši platy lekárov, na ktoré ale podľa Novotného nie sú peniaze. Varuje predtým, že si ich budú musieť nájsť nemocnice, ktoré však nemajú ani na oddlženie.

"Ak tento zákon prejde, budeme svedkami nekrytého zvyšovania platov, čo povedie k ďalšiemu zadlžovaniu nemocníc. Ak chce niekto povedať, že len tak sa medziročne objaví 80 miliónov eur, tak chcem povedať, že to nie je pravda.Čierny Peter zostane v rukách nemocníc, ktoré sa budú viac zadlžovať, a chudobnejších pacientov, ktorí budú dlhšie čakať na zdravotnú starostlivosť," vyhlásil v úvode tretieho rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady SR.

Pokiaľ ide o čakaciu dobu v prípade plánovanej zdravotnej starostlivosti, tá podľa Novotného nie je definovaná. Poslanec odmieta formuláciu "primeraná lehota", keďže nie je jasné, aká to je doba. Novotný je presvedčený, že právna norma rozširuje diskrimináciu chudobných. Majetnejší ľudia si totiž podľa neho pôjdu po plánovanú zdravotnú starostlivosť do zahraničia, lebo na to majú, a tí chudobnejší budú musieť zostať doma a čakať na ňu tu. Navyše nevedno dokedy. "Toto nemá nič so solidaritou," vyhlásil.

Vládna novela vychádza z dohody medzi ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou (nominantka Smeru-SD) a Lekárskym odborovým združením. Platy lekárov sa majú navyšovať postupne a na dvakrát. Potrebné financie si podľa štátneho tajomníka rezortu zdravotníctva Viliama Čisláka nemocnice musia nájsť samé.

Po prvý raz sa majú zvyšovať k januáru 2014, keď by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Na poslancov čaká ďalej novela zákona o ochrane nefajčiarov. Tá prináša zákaz fajčenia v obchodných domoch, teda aj v kaviarňach a reštauráciách, ktoré sa v nich nachádzajú. Na rad by mal prísť aj zákon, ktorý má posunúť ďalej elektronizáciu zdravotníctva. Podľa návrhu by poistenci mali od zdravotných poisťovní do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana.

Pred poslancov dnes v rámci pravidelnej Hodiny otázok predstúpia členovia vlády, ktorí im majú zodpovedať na ich otázky. Poslanci Smeru-SD sa premiéra Roberta Fica pýtajú napríklad na hodnotenie a témy návštevy Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu - SARIO. Tiež ich zaujíma, aké prorastové opatrenia realizuje vláda pre rast slovenskej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona