Bývalý člen SDKÚ Novotný o úplatkoch: Nie je zlé, ak sa pacient poďakuje lekárovi kyticou či koňakom

NETKY.SK • 11 Február 2015, 13:54 • 2 min
Bývalý člen SDKÚ Novotný o úplatkoch: Nie je zlé, ak sa pacient poďakuje lekárovi kyticou či koňakom

BRATISLAVA - Nie je nič zlé na tom, ak sa spokojný pacient príde lekárovi poďakovať za poskytnuté služby kyticou kvetov či fľašou koňaku. Uviedol to dnes chirurg a poslanec NR SR Viliam Novotný (nezaradený) na margo medializovaných prípadov o možnej korupcii v zdravotníctve s tým, že o úplatku možno hovoriť, ak dá pacient dar vopred, aby niečo získal.

slovakia

left justify in out

Poďakovanie po liečbe vníma Novotný ako pomerne bežné a ako slovenský folklór. "Ja vnímam ako niečo rozdielne, ak sa príde pacient poďakovať za zdravotnú starostlivosť a donesie sestričkám kávu a čokoládu. Tak asi to nebol úplatok, ale poďakovanie. Áno, môžeme to odmietať a vracať, môže Slovenská lekárska komora povedať, aby sa všetko vracalo. Je to ale iné, ako keď máte byť operovaný za tri mesiace, ale lekár vám povie, že je možný termín aj na budúci týždeň a záleží len na vás, či to chcete skôr," porovnával Novotný.

 

Na druhej strane výroky všeobecného lekára Petra Liptáka, ktorý verejne priznal prijímanie darov od pacientov, Novotný odsudzuje. "To, čo odznelo, je nehoráznosť. Je neprípustné, aby lekár hovoril o tom, že prijíma peňažné dary od pacientov. Považujem to za hanbu, aby museli chudobní ľudia v zdravotníctve vôbec za niečo platiť," zdôraznil.

 

 

 

 

 

Podľa Novotného sa korupcii v slovenskom zdravotníctve neobyčajne darí a jej prítomnosť sa akoby neobyčajne zväčšovala. Preto považuje nutné niečo urobiť, pričom on navrhuje aplikáciu holandského modelu. "Zdravotníctvo pre lekárov musíme zmeniť na zdravotníctvo pre pacienta. On platí poistku, preto musí vedieť, na čo má nárok. Nemal by byť rukojemníkom systému," myslí si Novotný. Podľa jeho slov v Holandsku neexistujú hotovostné platby v ambulanciách, čo by mohol byť ďalší prostriedok proti korupcii. "Lekár tam fakturuje poisťovni služby, ktoré poskytol, poisťovňa to skontroluje a zaplatí lekárovi za jeho prácu," vysvetlil.

 

Novotnému sa zároveň nepáči, že ani po prípade lekára Petra Liptáka sa doteraz nevyjadril minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD). "Chýba mi hlas ministra, je streda a on nepovedal nič. Aké pripravuje systémové zmeny? Očakávam, že ministerstvo zdravotníctva začne problém riešiť," apeloval.

 

Podľa poslanca sa v súčasnosti pacient dostáva do situácie, že ak chce službu, asi bude musieť nejako motivovať lekára, lebo len on o tom rozhoduje. "To je systém priam vhodný na vytváranie korupčného prostredia. Kým existovali do roku 2006 regulárne poplatky, každý pacient vedel, koľko musí doplatiť a miera vnímania korupcie v zdravotníctve bola historicky najnižšia. Od ich zrušenia prišli poplatky za klimatizáciu, pitnú vodu či čakáreň. Vzniklo eldorádo poplatkov," dodal Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona