Novotný neuspel s viacerými návrhmi noviel zákonov

NETKY.SK • 15 December 2015, 12:19 • 2 min
Novotný neuspel s viacerými návrhmi noviel zákonov

BRATISLAVA - Zlepšiť život postihnutým občanom, či znížiť administratívnu záťaž zamestnávateľom chcel poslanec Viliam Novotný (nezaradený) viacerými návrhmi noviel zákonov, ktoré predložil do parlamentu. Ani s jedným návrhom však neuspel.

slovakia

left justify in out

Návrhom novely zákona o dani z príjmov chcel uľahčiť situáciu zamestnávateľom zjednodušením elektronického doručovania dokladov a potvrdení zamestnancom. "Kým totiž dnes môže zamestnávateľ zamestnancovi doručiť výplatnú pásku elektronicky, ostatné dokumenty súvisiace s vyúčtovaním daní, potvrdením príjmu a podobne musí stále doručovať osobne. V praxi to znamená úplne zbytočnú papierovú agendu a naháňanie zamestnancov kvôli ich podpisom," konštatoval Novotný. Navrhol preto, aby možnosť elektronického doručovania platila aj pre dokumenty týkajúce sa vyúčtovania daní, či potvrdení o príjme. Zoznam akceptovateľných elektronických formátov malo určiť a uverejniť finančné riaditeľstvo.

 

Uľahčiť situáciu zamestnávateľom chcel aj ďalším návrhom novely zákona, a to o sociálnom poistení. Touto právnou normou chcel umožniť zamestnávateľovi odhlásiť zamestnanca po skončení pracovného pomeru do ôsmich dní. S týmto návrhom však neuspel. Naďalej tak bude musieť zamestnávateľ odhlasovať zamestnanca na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a na poistenie v nezamestnanosti najneskôr v nasledujúci deň po zániku týchto poistení.

 

Novotný navrhoval tiež zmeniť zákonnú lehotu, ktorá je uložená na splnenie povinnosti zamestnávateľa vo vzťahu k Sociálnej poisťovni (SP). Platné znenie zákona vyžaduje, aby zamestnávateľ doručil evidenčný list dôchodkového poistenia SP do 3 dní od skončenia pracovného pomeru alebo iného právneho vzťahu k zamestnávateľovi. Novotný navrhoval, aby sa táto povinnosť zamestnávateľa viazala na najbližší výplatný termín zamestnávateľa, ktorý je SP známy.

 

Nezaradený poslanec predložil aj návrh novely zákona o službách zamestnanosti, s ktorým neuspel tiež. Chcel ním vyjsť vyjsť v ústrety zdravotne postihnutým občanom, ktorí pracujú v rámci chránených dielní a pracovísk. Navrhoval, aby mohli byť zriaďované chránené dielne aj v exteriéri tak, aby zdravotne postihnutí mohli pracovať aj vonku, v záhradníctve alebo poľnohospodárstve.

 

Novotný predložil do parlamentu aj návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Prostredníctvom tejto právnej normy chcel rozšíriť ochranný limit na doplatky za lieky aj pre dobrovoľných darcov krvi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies