Novotný navrhuje povinné elektronické predpisovanie liekov

NETKY.SK • 17 August 2016, 15:08 • 2 min
Novotný navrhuje povinné elektronické predpisovanie liekov

BRATISLAVA - Novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach a zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorú dnes ministerstvo zdravotníctva predložilo na vláde, rieši ochranu pred vývozom liekov zo Slovenska len čiastočne.

slovakia

left justify in out

Okrem kontroly vývozu kategorizovaných liekov cez Štátny ústav kontroly liečiv (ŠUKL) by totiž ministerstvo zdravotníctva malo urýchlene zaviesť aj povinné elektronické predpisovanie liekov. Vládny návrh síce dostane čiastočne pod kontrolu vývoz cez veľkodistribútorov liekov, ale takzvané opakované malé vývozy sa tým neodstránia.


Podľa Viliama Novotného, predsedu strany ŠANCA a bývalého predsedu zdravotníckeho výboru parlamentu, by ministerstvo malo urýchlene zaviesť povinné elektronické predpisovanie liekov s kontrolou na strane poisťovne, lekárne aj pacienta. "Pacient by jednoducho dostal email či SMS, kde by boli uvedené lieky predpísané na neho a vybraté v lekárni. Výrazne by to zabránilo podvodom s možným falošným predpisovaním liekov a ich následným vývozom cez lekárne do zahraničia," vysvetľuje Novotný.


V minulom funkčnom období opozícia opakovane navrhovala riešenie, ktoré obsahuje vládny návrh zákona, teda aby distribučné firmy museli nahlasovať vývoz liekov do zahraničia ŠUKLu. Predchádzajúci ministri SMERu však o toto riešenie nejavili záujem, až v mierne upravenej forme ho použil minister Drucker. "Keď sme za vlády Ivety Radičovej znížili ceny liekov na Slovensku na druhú najnižšiu úroveň vrámci EÚ, výrazným spôsobom sa tak začali šetriť peniaze v zdravotníctve, ktoré sa tak mohli využiť na lepšiu starostlivosť v nemocniciach, ambulanciách a vyššie platy pre zdravotníkov. Samozrejme, v Schengenskom priestore nemôžete zabrániť voľnému pohybu tovarov, a teda ani liekov. Mnohé distribučné firmy teda začali nakupovať lieky na Slovensku a vyvážať ich do krajín, kde sú drahšie," ďalej vysvetľuje Viliam Novotný.


"Minulá vláda Roberta Fica s tým ale neurobila za 4 roky nič. Ceny liekov síce mierne zvýšila na priemer troch najnižších v EÚ, ale reexportu to nezabránilo. Pritom opakovane sme ako opoziční poslanci povinnú kontrolu vývozu cez ŠUKL navrhovali," dodáva.

 

Podľa vládnej novely musí distribútor lieky dodávať len lekárňam, ambulanciám, nemocniciam, záchrannej službe a ozbrojeným silám na Slovensku a záznamy predkladať MZ SR. Vývoz liekov bude kontrolovať a evidovať ŠUKL, distribútor mu to musí oznámiť. Ak tieto pravidlá poruší, môže prísť o povolenie na distribúciu liekov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies