Novotný: MZ hrubo zanedbalo svoje povinnosti, mohlo ohroziť životy ľudí

NETKY.SK • 17 September 2013, 12:07 • 2 min
Novotný: MZ hrubo zanedbalo svoje povinnosti, mohlo ohroziť životy ľudí

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR hrubo zanedbalo svoje povinnosti a tým mohlo ohroziť životy a zdravie ľudí.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu to vyhlásil člen parlamentného zdravotníckeho výboru a podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný na margo skutočnosti, že Bratislava a Trenčín nemali päť dní funkčné stanice vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. "Boli sme svedkami niečoho, čo môžem hodnotiť len ako nehoráznosť a nekompetentnosť. MZ vedelo štyri roky, že v stredu (11. 9.) o polnoci končia povolenia na prevádzkovanie vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby všetkých siedmich staníc, ktoré na Slovensku máme. Ministerstvo stihlo do stredy polnoci vydať nové povolenia pre päť staníc, ale v prípade Bratislavy a Trenčína tak urobilo až v pondelok (16. 9.)," zdôraznil. Podľa Novotného MZ zmeškalo v najlepšom prípade päť dní, v najhoršom však mohlo meškať až 95 dní. "Zákon hovorí, že úspešný uchádzač má ďalšie tri mesiace na to, aby začal záchranku prevádzkovať. Teda ak by bol vyhral nový uchádzač, teoreticky mohli začať lietať vrtuľníky z Bratislavy a Trenčína až o tri mesiace," upozornil opozičný poslanec. Argumenty MZ, že v súťaži bolo viac uchádzačov, a preto to bolo náročné vyhodnotiť, podľa neho neobstoja.

Novotný vidí niekoľko možností, prečo došlo k danej situácii. "Prvá možnosť je nekompetentnosť úradníkov a ministerky, ktorí zanedbali svoje povinnosti a nekonali včas. Uchádzači sa predsa hlásili už v máji," podčiarkol Novotný. Zároveň tvrdí, že medzi záchranármi naprieč Slovenskom sa šepká aj o ekonomických dôvodoch. "Vraj sa o stanice v Bratislave a Trenčíne uchádzala aj firma prepojená na firmu blízku strane Smer-SD," pripustil. Novotný je preto pripravený na dnešnom rokovaní zdravotníckeho výboru presadiť návrh uznesenia, na základe ktorého by ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) musela vypracovať správu o výberovom konaní. "Chcem vedieť, kto bol vo výberovej komisii, prečo výberové konanie meškalo, kto boli uchádzači, kto nesie zodpovednosť a či mohlo alebo nemohlo takýmto pochybením dôjsť k ohrozeniu života a zdravia ľudí," informoval.

Novotný zároveň poukázal na medializovanú dopravnú nehodu z piatka (13. 9.), ktorá sa stala neďaleko Senice. "Závažný úraz utrpela 39-ročná žena. Bola najprv prevezená do skalickej nemocnice, potom do Bratislavy a počas prevozu zomrela. Nad týmto prípadom visí tieň podozrenia a otáznik. Mohla vrtuľníková záchranná služba zachrániť jej život? Mohol rýchlejší zásah vrtuľníkom ukončiť tento prípad inak? Ja neviem, ale na výbore dám návrh, aby sme požiadali Zvolenskú o dôsledne vyšetrenie okolností prípadu," avizoval.

Návrh na odvolanie ministerky zatiaľ Novotný iniciovať nebude. "Najprv by sme mali poznať fakty. Je v záujme ministerky správu vypracovať, predložiť a prešetriť celý prípad pacientky. Nechcem strieľať od pásu. Ak nebude ochotná spolupracovať, budeme musieť tento prípad prešetrovať iným spôsobom," dodal.

Stanice leteckej záchranky v Bratislave a Trenčíne by už mali opäť fungovať. Zvolenská v pondelok (16. 9.) poobede podpísala nové licencie na ich prevádzkovanie. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej si licencie obhájil súčasný prevádzkovateľ AIR - TRANSPORT EUROPE. Aj posledné dve neobsadené stanice leteckej záchranky tak budú mať rovnakého prevádzkovateľa ako doteraz. Stanice boli od štvrtka 12. septembra neobsadené. Ministerstvo totiž nové licencie pridelilo neskôr, ako vypršali tie pôvodné, čo bolo minulý týždeň.

MZ vypísalo tender na nové licencie z dôvodu končiacej platnosti starých licencií v máji. Výberová komisia však v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne rozhodla o víťazovi neskôr vzhľadom na väčší počet uchádzačov.

Na Slovensku v súčasnosti funguje 273 ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby a sedem leteckých - v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline, Poprade, Košiciach a Trenčíne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies