Novotný: Kažimír by si mal pripraviť balík peňazí na oddlženie nemocníc

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:52 • 2 min
Novotný: Kažimír by si mal pripraviť balík peňazí na oddlženie nemocníc

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by si mal na budúci rok pripraviť balík peňazí. Bude ich totiž potrebovať na oddlženie nemocníc, ktoré sa zadlžia treťou etapou zvyšovania platov lekárov. Vyhlásil to dnes v parlamente podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

slovakia

left justify in out

Pripravené zvyšovanie platov je podľa neho nereálne a nezodpovedné. Reálne peniaze naň totiž podľa Novotného nie sú. "Nekryté zvyšovanie sa rovná zadlžovanie nemocníc," povedal Novotný. Dodal, že na vyššie platy lekárov budú musieť napokon nájsť peniaze samotné nemocnice, ktoré ale dnes nemajú ani na svoje oddlženie.

Novotnému sa v novele zákona o zdravotnom poistení nepozdáva ani to, že ľudia by na plánovanú zdravotnú starostlivosť mali čakať primeranú dobu. "Čo to je primeraná lehota? Pacient príde, povie, už čakám pridlho a oni mu čo povedia? Ešte ste v primeranej lehote?" zamyslel sa Novotný.

Lepšie riešenie by podľa neho bolo presne zadefinovať maximálnu čakaciu dobu. Tá by mala byť 12 mesiacov. Ak by pacient nedostal počas jedného roka plánovanú zdravotnú starostlivosť, mohol by si po ňu ísť do zahraničia a zdravotná poisťovňa ju preplatí. "A ak ide o takú starostlivosť, na ktorú je potrebný súhlas zdravotnej poisťovne, tak ten súhlas nebude potrebovať," doplnil svoj návrh Novotný.

Opozičný poslanec zároveň vyhlásil, že novela nie je dobre pripravená, skritizoval aj 89 strán pozmeňujúcich návrhov, ktoré predložili nie opoziční, ale vládni poslanci. Novotný navrhol, aby bola novela vrátená na dopracovanie. O stiahnutie novely požiadal aj Jozef Mihál (SaS), ktorý poukázal na chaos v zmenách týkajúcich sa odvodov z dividend. "Spôsob, ktorý je tam navrhnutý je zmätočný," poznamenal.

Novela z dielne ministerstva zdravotníctva rieši zvyšovanie platov lekárov a tiež prináša možnosť, aby nezamestnaní, dohodári či samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) s nízkym príjmom, ktorí sú zároveň poistencami štátu, mohli platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie. Právna norma upravuje aj problematiku cezhraničnej zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies