Novotný: Kauza Marcela Foraia je dôkazom tunelovania zdravotníctva

NETKY.SK • 23 September 2015, 10:15 • 2 min
Novotný: Kauza Marcela Foraia je dôkazom tunelovania zdravotníctva

BRATISLAVA - Kauza šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý odchádza pre podpisovanie zmlúv s tetou, je ďalším dôkazom organizovaného tunelovania zdravotníctva. Myslí si to poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Pripomenul, že od minulej jesene tak už pre podozrenia z tunelovania zdravotníctva končí ôsmy verejný funkcionár.

slovakia

left justify in out

"Už poslanecké prieskumy v nemocniciach ukázali, že sa nakupuje nehorázne drahšie ako napríklad v Česku. Všetko pritom vyzerá v súlade so zákonom. Akurát sa neuveriteľne tunelujú verejné zdroje," uviedol Novotný. Podotkol, že pokiaľ by Forai neodstúpil, zrejme by čelil už druhému konaniu na Výbore Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

 

Podľa Novotného je teraz dôležité, čo chce Smer-SD a minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) urobiť, aby sa takého kauzy neopakovali. "Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny... Ináč budú takéto kauzy iba pribúdať. Kým však vládne Smer, žiadne systémové zmeny sa zrejme neuskutočnia. Tento systém im zjavne vyhovuje," skonštatoval.

 

Strana Sieť vníma Foraiov prípad ako potvrdenie potreby zavedenia účinnej právnej normy o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. "Kauzy, na ktoré sa musia poskladať daňoví poplatníci, sa nesmú končiť len vyvodením politickej zodpovednosti a odchodom z funkcie. Politici a ďalší verejní funkcionári musia za zverené spoločné peniaze či spôsobenú škodu ručiť svojím vlastným majetkom a prijať tak skutočnú zodpovednosť za svoj výkon," povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

 

Dohodou o zavedení hmotnej zodpovednosti politikov chce preto Sieť spolu s úplným zákazom schránkových firiem podmieniť začatie akýchkoľvek rozhovorov o zostavení budúcej vlády po budúcoročných parlamentných voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies