Novotný chce uľahčiť zamestnávateľom posielanie dokladov

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 12:49 • 2 min
Novotný chce uľahčiť zamestnávateľom posielanie dokladov

BRATISLAVA – Uľahčiť zamestnávateľom doručovanie dokladov a potvrdení zamestnancom navrhuje v novele zákona dani z príjmov nezaradený poslanec Viliam Novotný.

slovakia

left justify in out

Opozičný zákonodarca presadzuje, aby zamestnávateľ mohol doklady a potvrdenia posielať zamestnancom aj elektronickou formou.

„Kým totiž dnes môže zamestnávateľ zamestnancovi doručiť výplatnú pásku elektronicky, ostatné dokumenty súvisiace s vyúčtovaním daní, potvrdením príjmu a podobne musí stále doručovať osobne proti podpisu. V praxi to znamená úplne zbytočnú papierovú agendu a naháňanie zamestnancov kvôli ich podpisom,“ vysvetľuje Novotný. 

 

Navrhuje preto, aby možnosť elektronického doručovania platila aj pre dokumenty týkajúce sa vyúčtovania daní, potvrdení o príjme a ďalších. Zoznam akceptovateľných elektronických formátov by pritom určilo a uverejnilo finančné riaditeľstvo, ako jeden z akceptovateľných formátov navrhuje formát PDF. „Keďže obdobnú úpravu už dnes obsahuje Zákonník práce, ide o logický krok zameraný na odstraňovanie administratívnych prekážok pri zamestnávaní. Návrh vychádza z filozofie, že aj drobné úpravy v zákonoch môžu pomôcť tisíckam podnikateľov, zamestnávateľov a investorov byť efektívnejší a prispieť tak k vytvoreniu priaznivejšieho podnikateľského prostredia,“ argumentuje Novotný. 

 

Novela bude mať podľa jeho slov pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie a informatizáciu spoločnosti, keďže prostredníctvom elektronického doručovania zníži administratívnu náročnosť spojenú so zamestnávaním pracovníkov. „Návrh zároveň bude mať potenciálny pozitívny vplyv na životné prostredie, keďže vytvorí priestor na zníženú spotrebu papieru zamestnávateľmi,“ uzatvára Novotný. 

 

Právnu normu poslanci parlament prerokuje na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies