Novotný chce pomôcť zamestnávateľom, darcom krvi a postihnutým

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:28 • 2 min
Novotný chce pomôcť zamestnávateľom, darcom krvi a postihnutým

BRATISLAVA - Pomôcť zamestnávateľom, zdravotne postihnutým a dobrovoľným darcom krvi chce štvoricou návrhov zákonov nezaradený poslanec a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Novelou zákona o dani z príjmov presadzuje Novotný uľahčenie doručovania dokladov a potvrdení zamestnávateľom.

slovakia

left justify in out

Po novom by zamestnávatelia mohli posielať doklady a potvrdenia zamestnancom aj elektronickou formou. „Kým totiž dnes môže zamestnávateľ zamestnancovi doručiť výplatnú pásku elektronicky, ostatné dokumenty súvisiace s vyúčtovaním daní, potvrdením príjmu a podobne musí stále doručovať osobne proti podpisu. V praxi to znamená úplne zbytočnú papierovú agendu a naháňanie zamestnancov pre ich podpisy,“ argumentuje Novotný. Možnosť elektronického doručovania by platila aj pre dokumenty týkajúce sa vyúčtovania daní, potvrdení o príjme a ďalších. Zoznam akceptovateľných elektronických formátov by určilo a uverejnilo finančné riaditeľstvo, ako jeden z akceptovateľných formátov navrhuje formát PDF.


Novelou zákona o službách zamestnanosti Novotný vychádza v ústrety zdravotne postihnutým občanom, ktorí pracujú v rámci chránených dielní a chránených pracovísk. Tí môžu v súčasnosti vzhľadom na svoj stav a výklad zákona pracovať len v interiéri. Mnoho z nich by sa však po súhlase lekára vedelo uplatniť aj v záhradníctve, poľnohospodárstve alebo pri rôznych drobných prácach v exteriéri. Podpredseda Šance do zákona explicitne uvádza, že osoby so zdravotným postihnutím môžu vykonávať pracovnú činnosť v rámci chránenej dielne alebo chráneného pracoviska aj v exteriéri.


Opozičný poslanec zároveň v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti navrhuje rozšírenie ochranného limitu na doplatky za lieky aj pre dobrovoľných darcov krvi. Nositelia najmenej striebornej Janského plakety by tak za lieky doplácali podobne ako dôchodcovia či invalidi, teda maximálne 25 eur za štvrťrok. Nositeľov najmenej striebornej Janského plakety novela rovnako oslobodzuje od poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (recept, lekársky poukaz, doprava).


Novela zákona o sociálnom poistení má zasa zamestnávateľovi umožniť odhlásiť zamestnanca po skončení pracovného pomeru do ôsmich dní tak, ako je to aj v zákone o zdravotnom poistení, nie hneď nasledujúci deň, ako tomu bolo doteraz. Rovnako dáva zamestnávateľovi možnosť odoslať evidenčný list pre účely dôchodku v najbližšom výplatnom termíne, nie do troch dní. Doteraz platné termíny boli často zo strany zamestnávateľa nesplniteľné a neboli zosúladené s ostatnými povinnosťami, vysvetlil Novotný. Opozičný poslanec tiež navrhuje, aby štát prestal trestať zamestnávateľov za to, že študent, ktorého zamestnávali, podal nepravdivé čestné prehlásenie a oni musia doplatiť odvody, za ktoré im Sociálna poisťovňa vyrubí ešte aj penále. „Nepovažujeme za správne trestať zamestnávateľov za chyby, na ktoré nemajú dosah,“ konštatuje Novotný s tým, že novela vypúšťa predpisovanie penále, ak študent uviedol zamestnávateľa do omylu.


Návrhmi sa bude parlament zaoberať na 58. schôdzi, ktorá pokračuje v utorok. Národná rada v minulosti už Novotného zákony zamietla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona