Novotný chce od vysokých doplatkov za lieky oslobodiť aj darcov krvi

NETKY.SK • 24 September 2015, 12:55 • 2 min
Novotný chce od vysokých doplatkov za lieky oslobodiť aj darcov krvi

BRATISLAVA - Dobrovoľní darcovia krvi, ktorí sú držiteľmi minimálne striebornej Janského plakety, by mali byť oslobodení od vysokých doplatkov za lieky. Pozmeňujúci návrh v takomto znení dnes k novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov od poslancov Smeru-SD predložil člen parlamentu Viliam Novotný (nezaradený).

slovakia

left justify in out

Slovenský Červený kríž by tak mal dostať povinnosť informovať zdravotné poisťovne o udelených plaketách.

"Dobrovoľní darcovia krvi by mali byť za svoj prínos odmenení viac. Uvedomujeme si, že darovanie krvi je jedným z najhumánnejších činov a darcovia krvi dennodenne zachraňujú tisíce ľudských životov. Preto si za svoj prínos pre zdravotníctvo zaslúžia viac," tvrdí Novotný, ktorý ešte v roku 2013 navrhoval zahrnúť do limitu spoluúčasti na doplatky za lieky aj dobrovoľných darcov krvi.

 

Vtedy však nezískal dostatočnú podporu v parlamente. "Ak chce dnes Smer-SD limit rozšíriť, nemal by zabudnúť ani na túto skupinu ľudí," odkázal opozičný poslanec. Novelou zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov predloženou poslancami Smeru-SD sa totiž navrhuje zníženie a rozšírenie dnes fungujúceho limitu spoluúčasti na doplatky za lieky zavedeného od roku 2011. Zdravotne postihnutí pacienti zaplatia v súčasnosti na doplatkoch za lieky maximálne 30 eur za štvrťrok a dôchodcovia maximálne 45 eur za štvrťrok. Akékoľvek ďalšie doplatky im vráti zdravotná poisťovňa.

 

"Reálne ročne vracajú poisťovne okolo dvoch miliónov eur približne 70.000 pacientom," uviedol Novotný. Novela Smeru-SD má rozšíriť tento limit pre všetkých dôchodcov a deti do šesť rokov a stanoviť ho vo výške 25, resp. osem eur. Novotný navrhuje, aby sa limit spoluúčasti vo výške 25 eur týkal aj všetkých darcov krvi, ktorí získali minimálne striebornú Janského plaketu, teda 20- a viackrát darovali bezplatne krv.

 

”Aj keď je darcov krvi so striebornou, zlatou alebo diamantovou plaketou na Slovensku bezmála 100.000, limit spoluúčasti na doplatky za lieky vo výške 25 eur by sa dotýkal iba niekoľko tisíc z nich. Darcovia sú väčšinou zdraví ľudia, ale keď sa ich zdravotný stav zhorší a potrebujú užívať lieky, mali by pocítiť našu vďaku za ich nezištnú pomoc ľudom," dodal poslanec.

 

Novela Richarda Rašiho, Jozefa Valockého a Vladimíra Baláža (všetci Smer-SD) hovorí, že zdravotné poisťovne by mali v rámci ochranného limitu na doplatky vracať pacientom za lieky viac peňazí ako v súčasnosti. Limit sa má znížiť a zároveň sa bude týkať všetkých dôchodcov aj detí do šesť rokov. Rozšírenie limitu je súčasťou druhého sociálneho balíčka kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

 

Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Ten sa má u starobných dôchodcov znížiť zo súčasných 45 na 25 eur, u invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP z 30 na 25 eur. V prípade dôchodcov sa bude limit po novom týkať všetkých, bez ohľadu na výšku vrátia všetky doplatky.

 

O tom, či Novotného pozmeňujúci návrh prejde, ako aj o konečnej podobe samotnej novely od Smeru-SD sa rozhodne hlasovaním po 17. hodine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies