Novotný chce, aby Zvolenská poslancom predložila podklady k novej nemocnici

NETKY.SK • 15 Október 2014, 14:52 • 2 min
Novotný chce, aby Zvolenská poslancom predložila podklady k novej nemocnici

BRATISLAVA - Člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) chce na najbližšom rokovaní výboru vyzvať ministerku Zuzanu Zvolenskú (nominantka Smeru-SD), aby poslancom predložila podklady na projekt financovania výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Mal by ju stavať súkromník formou verejno-súkromného partnerstva (PPP).
     

Novotný v stanovisku, ktoré poskytol agentúre TASR, vyslovil obavy, že vládna strana Smer-SD chce pred verejnosťou a opozíciou účelovo tajiť informácie o jej financovaní. "Nemocnica má byť postavená za 250 miliónov eur. Návratnosť projektu je pre investora v našich podmienkach otázna a tak je logické, ak sa pýtam, čo má investor dostať od štátu navyše, aby sa mu to oplatilo," poznamenal. Dnešná univerzitná nemocnica podľa neho dosahuje obrovskú stratu a preto sa mu argument Zvolenskej, že výstavba novej nemocnice sa zaplatí z dosiahnutého zisku, javí ako nepravdepodobný. Nemocnica sa bude starať o náročnejších pacientov.
     

Podľa Zvolenskej nová nemocnica ráta s hospitalizáciami a výkonmi jednodňovej chirurgie, ktorá je v tejto chvíli platená iným spôsobom. V momente zavedenia DRG - platby za diagnózu sa majú tieto rozdiely zotrieť. "Faktom je, že projekt zavádzania platby za diagnózu zamrzol práve na ministerstve," skonštatoval Novotný. 
     

Ďalší problém vidí poslanec aj v podpise zmluvy s investorom v auguste 2015, ktorý Zvolenská oznámila v nedeľu (12.10.) v televíznej relácii O 5 minút 12 s tým, že to má spočítané. "Tie čísla však nikto nevidel, možno len externí poradcovia, ktorí štát stoja takmer trištvrte milióna eur," dodal. Opozícia a ani odborná verejnosť podľa neho nemá o tomto prvom PPP projekte v slovenskom zdravotníctve žiadne relevantné informácie, čo ho znepokojuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona