Novorodeneckému oddeleniu vo Zvolene darovali nové prístroje

NETKY.SK • 7 Marec 2017, 09:24 • 2 min
Novorodeneckému oddeleniu vo Zvolene darovali nové prístroje

BANSKÁ BYSTRICA – Novorodenecké oddelenie Nemocnice Zvolen, člen skupiny AGEL, prevzalo v týchto dňoch sadu prístrojov pre ošetrovanie novorodencov.

slovakia

left justify in out

Zostava obsahuje vyšetrovacie pomôcky, ktoré sa používajú pri narodení každého bábätka. V rámci projektu Rozprávky, ktoré potešia všetky deti dostala nemocnica tieto prístroje darom od spoločnosti LIDL a Nadácie Pontis. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa skupiny AGEL Marta Csergeová.

Najdôležitejšou súčasťou sady je výhrevné lôžko, ktoré slúži na vyšetrenie, ošetrenie a stabilizáciu telesnej teploty novorodenca. „Výhrevné lôžko je vybavené príslušenstvom, ktoré slúži aj ako resuscitačné lôžko. Na našom oddelení používame dve takéto lôžka“, povedala pre agentúru SITA vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Jaroslava Dávidová.

Druhým prístrojom je pulzný oxymeter, ktorým sa meria saturácia hemoglobínu kyslíkom v krvi a srdcová frekvencia, čím sa môže včas diagnostikovať závažná srdcová chyba u novorodenca. „Tento sa pripevní na ručičku alebo nožičku, takže ide o neinvazívne vyšetrenie“, vysvetlila Dávidová.

Ďalšími nemenej dôležitými súčasťami sú moderná neonatálna resuscitačná sada a laryngoskop, ktoré sa používajú v prípade potreby neonatálnej resuscitácii namiesto klasického ručného resuscitačného vaku a pri poskytovaní intenzívnej starostlivosti u novorodenca na pôrodnej sále.

 

Týmto spôsobom je možné novorodenca krátky čas efektívne ventilovať pri dodržaní maximálnej bezpečnosti. „V sade boli aj dve infúzne pumpy, ktoré zabezpečujú presné a bezpečné dávkovanie infúzneho roztoku. Spomínané technické prístrojové vybavenie veľkou váhou prispeje ku kvalitnejšej starostlivosti o novorodencov,“ doplnila vedúca sestra.

„Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Izby na oddelení šestonedelia sú takzvané roomingové, bábätko zostáva po narodení s mamou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendlyhospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie, čím zlepšuje zdravie detí a matiek,“ uviedla Csergeová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies