Novoročné predsavzatia sú príležitosťou ako si znížiť výdavky

NETKY.SK • 24 December 2013, 11:15 • 2 min
Novoročné predsavzatia sú príležitosťou ako si znížiť výdavky

BRATISLAVA - Medzi klasické novoročné predsavzatia patria schudnúť, zdravo sa stravovať či stretávať sa viac s kamarátmi.

slovakia

left justify in out

Často však ľudia zabúdajú na finančné predsavzatia, vďaka ktorým by mohli ľahko skonsolidovať svoje výdavky. Aj keď chce 67 % Slovákov ušetriť viac ako tento rok, až prelom rokov ukáže, či si im to naozaj podarí.

Plány sú pritom odvážne, takmer polovica napríklad plánuje vymeniť svoj telefónny paušál za lacnejší, dve tretiny by chceli zrušiť zbytočné predplatené služby. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zrealizoval projekt Maják v mori financií. 

Šetrenie nie je populárnym koníčkom nikoho z nás. Aby sme ušetrili, často stačí prísť na to, na ktoré veci míňame peniaze úplne zbytočne. Medzi najčastejšími spôsobmi obmedzovania výdavkov si tak okrem toho, že nebudeme jesť tak často v reštauráciách, či začneme nakupovať v zľave, svoje miesto nájde aj zrušenie zbytočných predplatených služieb, výmena telefónneho paušálu za lacnejší alebo úprava bankových produktov. 

"Na týchto zdanlivo malých každomesačných čiastkach je možné ušetriť nemalé financie. Tie potom môžu ľudia investovať do spoločných dovoleniek alebo nákupu vybavenia do domácnosti," hovorí Maroš Ovčarik z portálu Finančná Hitparáda, odborný garant projektu Maják v mori financií. Dve tretiny opýtaných pritom plánujú ušetriť viac ako tento rok. 

"Pripravte si prehľad vašich mesačných výdavkov: spíšte si všetky rodinné výdavky za posledný mesiac a kriticky zhodnoťte, ktoré sú naozaj nutné, a ktoré môžete zrušiť alebo znížiť. Zamerajte sa na telefonické, bankové, internetové či TV služby alebo rôzne predplatné. Stanovte si sumu, ktorú mesačne ušetríte: aj pár eur mesačne sa môže ku koncu roka hodiť pri nákupe darčekov. Aby ste odolali pokušeniu, zriaďte si sporenie alebo bezplatný účet, na ktorý si budete túto sumu posielať a nebudete ju z neho vyberať," radí Ovčarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies