Novodobá závislosť sa týka obrovského počtu ľudí

NETKY.SK • 30 November 2019, 07:42 • 2 min
Novodobá závislosť sa týka obrovského počtu ľudí

BRATISLAVA - Takmer štvrtina mladých ľudí je závislá od svojich smartfónov. Tvrdí to štúdia, ktorú vypracovali psychiatri na King's College London a jej výsledky publikovali v BMC Psychiatry. Na projekte sa podieľalo 42-tisíc mladých ľudí. Výskumníci zistili, že správanie 23 percent z nich je totožné so závislosťou. Zákaz používania smartfónu v nich vyvolal pocit zlosti. Zistili tiež, že mládež nedokáže kontrolovať čas, ktorý trávi na telefóne.

slovakia

left justify in out

Dopad na zdravie
Štúdia varuje, že takáto závislosť má "vážny dopad" na psychické zdravie a môže spôsobiť stres, depresie, nedostatok spánku a zhoršiť výsledky v škole. "Smartfóny tu zostanú a potrebujeme pochopiť problémy súvisiace s ich používaním," povedala jedna z autoriek projektu Nicola Kalk z Ústavu psychiatrie, psychológie a neurovedy na King's College London.

 

Rodičovská kontrola

"Zatiaľ nevieme, či je návykový samotný smartfón alebo aplikácie, ktoré ľudia používajú," dodala. "Napriek tomu je potrebné zvýšiť informovanosť verejnosti o používaní smartfónov u detí a mladých ľudí. Rodičia by si mali dať pozor na to, koľko času trávia ich potomkovia na telefóne," vyhlásila.

 

img

 

Amy Orben z Cambridge University uviedla, že spojitosť medzi psychikou človeka a smartfónom nie je jednosmerná. "Už predtým sme preukázali, že nálada môže mať vplyv na to, koľko času trávime na smartfónoch," objasnila.

 

Závislosť na mobilnom telefóne nie je v súčasnosti ničím nezvyčajným. To však neznamená, že by ste to mali nechať tak. Ak chcete žiť v reálnom svete, potom musíte obmedziť ten virtuálny. Mnohé informácie sú nepotrebné a nadbytočné.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona