Noviny IŠ zverejnili rozhovor s vdovou zabitého islamistu

NETKY.SK • 12 Február 2015, 11:17 • 2 min
Noviny IŠ zverejnili rozhovor s vdovou zabitého islamistu

BEJRÚT - Internetové noviny, ktoré vydávajú džihádisti Islamského štátu (IŠ), zverejnili rozhovor s francúzskou vdovou po islamistovi, ktorý začiatkom januára zadržiaval a zabil rukojemníkov v židovskom obchode v Paríži.

slovakia

left justify in out

Je to prvé oficiálne priznanie, že sa Hayat Boumeddienová nachádza na území IŠ zaberajúcom časti Sýrie a Iraku. Francúzsko začalo pátrať po 26-ročnej vdove potom, ako polícia vtrhla do obchodu, kde jej manžel Amedy Coulibaly zadržiaval rukojemníkov, z ktorých štyroch zabil. Polícia označila Boumeddienovú za ozbrojenú a nebezpečnú. V januári turecké orgány uviedli, že vdova sa päť dní pred útokom v Paríži nachádzala v Turecku a nasledujúci deň, 8. januára, odišla do Sýrie.

Internetové noviny IŠ vo francúzskom jazyku s názvom Dar al-Islam informovali o útokoch v Paríži a priniesli rozhovor s Coulibalyho manželkou, no neuviedli jej meno. 


Na otázku, ako sa cíti po príchode do kalifátu, odpovedala, že je "dobré žiť v krajine, kde vládnu zákony Boha". Povedala tiež, že jej manžel IŠ podporoval a útok vykonal v jeho mene. 

Francúzske médiá o Boumeddienovej napísali, že mala šesť súrodencov, matka jej zomrela, keď bola mladá, a otec tvrdo pracoval, aby rodinu uživil. Keď prišla o prácu pokladníčky potom, ako konvertovala na islam, začala nosiť nikáb. 

 

Francúzskom otriasli začiatkom januára dva útoky islamistov, ktorí zabili 17 ľudí. Dvaja bratia zaútočili na redakciu satirického časopisu, kde zabili 10 jej zamestnancov, ďalší islamista vtrhol do židovského obchodu, kde zabil štyroch rukojemníkov. Teroristi zabili tiež 3 policajtov. Špeciálna polícia nakoniec troch útočníkov zabila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona