Novinky v pravidlách MMA

NETKY.SK • 8 August 2016, 14:24 • 2 min
Novinky v pravidlách MMA

LAS VEGAS - Na ročnom zasadaní Boxerskej Asociácie( Association of Boxing Commissions-ABC) sa rozoberali nové pravidlá týkajúce sa MMA. Nové pravidlá by mali uľahčiť hlavne prácu rozhodcov.

slovakia

left justify in out

Za nové pravidlá bolo za 42 športových komisií a iba 1 bola proti a 2 komisie sa zdržali hlasovania. Pravidlá neboli menené od roku 2001, kedy ich prvýkrát sformovali do akéhosi celku. Toto je prvý väčší zásah ktorý bude aj citeľný. Tu sú najdôležitejšie z nich:

 

Definícia ležiaci zápasník: Presne sa definovala pozícia ležiaci zápasník. Pred zmenou to bolo tak, že zápasník je na zemi ak sa jej dotýka v troch bodoch. Keď už bol v tejto pozícií tak boli zakázané kopy do hlavy. Veľa zápasníkov to využívalo tak, že sa pritlačili ku klietke a s rukou sa dotkli zeme tak už boli v podstate chránení od nebezpečných kopov na hlavu. Teraz po novom sa bude brať zápasník na zemi až vtedy keď sa zeme dotýka s dvoma päsťami alebo dlaňami.

 

Bodovanie: Menil sa aj dlho kritizovaný systém bodovania. Doteraz vychádzalo bodovanie hlavne z boxerských pravidiel, čo nebolo zrovna najlepšie riešenie. Nové bodovanie bude viacej špecifické pre MMA, tak sa očakáva, že bude menej zápasov s nejasným výsledkom. Nové pravidlá hovoria o tom, že ako prvé sa bude bodovať grappling a efektivita úderov a kopov. Až potom keď budú spomenuté veci vyrovnané tak sa bude brať do úvahy agresivita a kontrola pri klietke, aby sa mohlo rozhodnúť o víťazovi.

 

K výhre 10-8 treba brať do úvahy tri veci a to dominanciu, čas dominancie a veľkosť "škôd" ktoré spôsobil zápasník súperovi. Keď zápasník preukáže prevahu vo dvoch spomenutých charakteristikách tak sa môže uvažovať o výhre 10-8. No ak niekto dominuje vo všetkých troch spomenutých charakteristikách tak mu patrí výhra 10-8.

 

Ženské oblečenie počas zápasov: ženské zápasníčky budú môcť odteraz zápasiť iba v rushgardoch s krátkymi rukávmi alebo bez rukávových rushguardoch, poprípade v športových podprsenkách. Dlhé rukávy a dlhé legíny budú tiež zakázané.

 

Ďalšie zmeny: Povoľujú sa kopy s pätou na obličky, povolilo sa ďalej uchopenie kľúčnej kosti.

Zakázalo sa aj približovanie sa k súperovi s otvorenými päsťami, týmto pravidlom sa má znížiť nepríjemné pichanie do očí. Nové pravidlá budú platné od januára 2017, dovtedy ide všetko po starom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies