Novinkou Festivalu divadiel strednej Európy bude veľký stan na Hlavnej

NETKY.SK • 25 August 2011, 16:29 • 2 min
Novinkou Festivalu divadiel strednej Európy bude veľký stan na Hlavnej

Novinkou Festivalu divadiel strednej Európy bude veľký stan na Hlavnej

slovakia

left justify in out

img

V poradí 5. ročník Festivalu divadiel strednej Európy odštartuje tento rok v Košiciach 1. septembra. Divadelnou atmosférou bude ľudí lákať počas štyroch dní. Novinkou je veľký festivalový stan na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculaty a živé prenosy cez veľké obrazovky pre tých, ktorí sa do divadelných priestorov nezmestia.
      Vstup na všetky predstavenia bude voľný. Na svoje si prídu všetci - milovníci činohry, hudby, tanca, ale aj deti. Zážitok ľuďom sprostredkujú divadelné súbory zo Slovenska, Poľska, Českej republiky a Maďarska.
      "Každý rok sme zápasili s nepriazňou počasia, vždy nám to robilo nejaké škrty a museli sme niektoré produkcie presúvať," povedal dnes na tlačovej konferencii riaditeľ festivalu František Ténai. Nádeja sa, že tento rok sa aj vďaka festivalovému stanu podarí prestavenia riadne odohrať.
      Menšie pódium bude stáť aj pred historickou budovou Štátneho divadla, tam bude možné vidieť napr. pouličné divadlá. "Tento rok bude iný práve vďaka tomu, že troška meníme produkcie a nebudeme stavať veľké pódium," vysvetlil šéf festivalu.
      Priamy prenos cez obrazovky môžu diváci sledovať u vybraných predstavení v divadelnej kaviarni na Hlavnej ulici pri Malej scéne a pred vchodom historickej budovy divadla.
      Ani jedno zo zahraničných divadiel nebude tlmočené. "Všetci diváci porozumejú týmto predstaveniam, netreba sa obávať," poznamenal Ténai. Tento ročník sa podľa neho ponesie v znamení "zamerané na ľudí".
      V historickej budove odohrá napr. Slezké divadlo Opava, Nové Maďarské Tanečné Divadlo a poľské divadlo Teatr W. Siemaszkowej v Rzesowe. Zo slovenských produkcií príde divadlo SkRAT, detské divadlo Maškrta, rožňavské Actores či Túlavé divadlo z Trnavy.
      Počas štyroch festivalových dní sa divákom prestaví spolu 14 produkcií. Ťahákom na záver bude spoločný dvojjazyčný projekt Národného divadla v Miškovci a Štátneho divadla Košice pod názvom Robinson and Crusoe.
      Vlani prišlo na festival okolo 6000 ľudí, pred dvoma ich však bolo asi 10.000. Ténai pre TASR uviedol, že tento rok by sa účasťou chceli pohybovať práve medzi týmito číslami.
      Festival výrazne podporilo ministerstvo kultúry v rámci projektu Košice 2013. Kompletný program možno nájsť na www.kosicefest.eu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona