Novinka na Slovensku. V prípade ohrozenia dostaneme varovnú SMS

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 10:12 • 2 min
Novinka na Slovensku. V prípade ohrozenia dostaneme varovnú SMS

BRATISLAVA - Varovanie pred pravdepodobnými alebo očakávanými následkami mimoriadnej udalosti sa bude dotýkať osôb, ktoré sa budú nachádzať v danej postihnutej lokalite.

slovakia

left justify in out

Pri živelných pohromách alebo katastrofách by mohli obyvatelia zasiahnutej lokality dostávať varovnú SMS. Systém Reverse 112 však nebude fungovať samostatne, ale doplní sirény a informovanie cez médiá. Spustiť by ho mali v júni, predpokladá Ministerstvo vnútra (MV) SR. Termín závisí od podpisu dohôd s mobilnými operátormi.

 

img

 

„Ak vznikne podozrenie na závažné ohrozenie obyvateľstva alebo ministerstvo vnútra vyhodnotí závažnú mimoriadnu udalosť tak, že je potrebné varovať obyvateľstvo v identifikovanej lokalite aj prostredníctvom mobilných operátorov, operátori prostredníctvom SMS alebo Cell Broadcasting budú varovať svojich zákazníkov,“ priblížil pre TASR tlačový odbor MV SR.

 

Prečítajte si tiež: Tomáš Valášek chce zaviesť príspevok na bývanie. Kto by ho dostal?

 

Systém SMS varovania doplní hlavné spôsoby varovania obyvateľstva, teda sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy, televízne a rozhlasové vysielanie. „Napríklad v prípade potreby budú spustené sirény, informovanie cez starostov a primátorov a miestne rozhlasy, informovanie cez médiá a ďalšie spôsoby doplnkového varovania a taktiež aj Reverse 112,“ načrtol rezort.

 

img

 

Službu plánujú využívať pri živelných pohromách, ako sú povodne, záplavy, krupobitie či víchrice, ale aj veľkých požiaroch, výbuchoch alebo katastrofách, napríklad veľkých nehodách.

 

Realizáciou systému Slovenská republika naplní záväzky novelizovanej smernice, ktorou sa stanovuje európsky kódex elektronických komunikácií.

 

Možno vás zaujme: Nechutné, ako v stredoveku. Návrh Gyimesiho a Tarabu pobúril politikov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona