Novinka divadla GUnaGU pripomenie časy socializmu

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 13:34 • 2 min
Novinka divadla GUnaGU pripomenie časy socializmu

BRATISLAVA – Ako unikátny projekt o našej totalitnej minulosti avizuje bratislavské divadlo GUnaGU svoju novinku, “Socík, sladký socík“. Hru, ktorej časť herci odohrajú aj v uliciach bratislavského Starého Mesta, premiérovo uvedie 28. mája o 19:30.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala produkčná manažérka divadla GUnaGU Linda Skrúcaná. Hra podľa scenára a v réžii Villiama Klimáčka medzi iným pripomenie, že v pivnici, kde dnes hráva GUnaGU, bývala v 80. rokoch minulého storočia legendárna vináreň U Julky. “Retropríbeh Viliama Klimáčka Socík, sladký socík zavedie divákov do roku 1984, keď sme pred reálnym socializmom často emigrovali do alkoholu. Inde sa veľmi nedalo - Československo bolo ohradené ostnatým drôtom a hranice strážili vojaci,“ avizovala novinku Linda Skrúcaná.

 

Predstavenie sa netradične začne na Františkánskom námestí 7 pred divadlom a divákov v úvode zavedie na 15-minútovú exkurziu po Starom Meste, po miestach, kde kedysi bývali známe vinárne. Na námestí sa divákom prihovorí HiFi, priekupník, ktorý nahráva nedostupný rock zo ‘západu‘ na magnetofónové kazety. Stretnú básnika, ktorý sa vínom akceleruje k písaniu, ale aj mladého vojaka na ‘opušťáku‘ na prvom rande, uvádza sa v anotácii k hre.

 

Príbehy jej postáv pokračujú v podzemnom priestore GUnaGU, ktorý sa počas hry zmení na vináreň U Julky. “Tu sa rozbieha príbeh jednej lásky a sklamania uprostred blbej doby reálneho socializmu. V predstavení zaznejú nielen vtedajšie piesne, ale aj živá hudba folkového strihu, príbeh sa ostro mení z činohry na muzikál a pocit márnosti nad premárneným životom strieda humor, vďaka ktorému sme tie divné časy prežili,“ priblížilo divadlo titul Socík, sladký socík. V retrokomédii nielen o minulosti hrajú: Darina Abrahámová, Viktor Horján, Martin Meľo, Vladislav Plevčík, Anikó Vargová, Viktória Predanociová a Zbyňo Džadoň, ktorý sa postará aj o živú hudbu. Scénu a kostýmy vytvorila Silvia Balážová a choreografiu navrhla Šárka Ondrišová. “Po skončení predstavenia nasleduje 10-minútová prestávka a po nej divadlo ponúkne vytrvalým divákom pásmo americkej poézie Beat generation."

 

Po sobotňajšej premiére je hra v sídle divadla GUnaGU na Františkánskom námestí 7 v Bratislave najbližšie na programe 30. mája a tiež 1., 14. a 22. júna, vždy so začiatkom o 19:30. Pokladňa divadla je otvorená hodinu pred predstavením. Viac informácií možno nájsť na webstránke https://www.gunagu.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona