Novinárka odovzdala časť materiálov VSS: Tlačili na ňu a zastrašovali!

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 08:34 • 2 min
Novinárka odovzdala časť materiálov VSS: Tlačili na ňu a zastrašovali!

BRATISLAVA - Redaktorka Hospodárskych novín Martina Ruttkayová Tvardzíková išla minulý týždeň na policajné prezídium odovzdať časť tajných materiálov, týkajúcich sa tunelovania Vojenského spravodajstva, ktoré dostala.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka Sme namiesto formálneho úkonu, ktorý by mal trvať pár minút, ju vraj čakal prísny výsluch, počas ktorého na ňu policajti tlačili, aby im vyzradila, kto jej materiál dal. „Jeden z nich sa opýtal, či mi ako matke dieťaťa stojí za to stretávať sa s osobou, ako je Roman Mikulec Keď som sa opýtala, ako to myslí, povedal, že M. je predsa trestne stíhaný,“ opísala výsluch denníku Sme.

Roman Mikulec je bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby. Cez víkend mu polícia prehľadala auto, v ktorom údajne našla utajované dokumenty, a na dva dni ho zadržala. Teraz je obvinený z ohrozenia utajovanej skutočnosti. 

Policajti podľa Sme zobrali Ruttkayovej Tvardzíkovej odtlačky prstov aj DNA na porovnanie s obálkou, v ktorej im dokument odovzdala. Z výsluchu podľa nej vyplynulo, že policajti sledovali Romana Mikulec, vedeli kedy, na akom aute sa s ním stretla, kedy s ním telefonovala. Žiadali od nej e-mailovú komunikáciu s ním a keď im ju odmietla dať, povedali, že si ju zoženú príkazom. „Každého, kto niečo vie, chcú zastrašiť,“ opísala Sme. 

V utorok jej tiež podľa jej slov policajný prezident Tibor Gašpar odporučil, aby sa prípadu už nevenovala. „Povedal som jej, že vo veci, kde je zainteresovaná ako svedok, by bolo vhodnejšie, aby noviny poverili niektorého z jej kolegov. V druhej časti, ktorá sa týka podozrení z tunelovania, jej poskytujeme informácie ako všetkým ostatným,“ povedal pre Sme Gašpar. 

Sme píše, že najprv sľúbil aj vyjadrenie k priebehu jej výsluchu, napokon ho neposkytol. Odvolal sa na zákaz špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Ten popoludní vyhlásil, že o prípade už bude informovať len on. 

Kováčik odkázal, že ktokoľvek môže podať voči postupu policajtov sťažnosť. To isté povedal aj minister vnútra Robert Kaliňák na otázku, či dá prípad preveriť inšpekcii. Slová novinárky podľa Sme ani jeden z nich nepoprel. Ruttkayová Tvardzíková, ktorej manžel Jozef Tvardzík pracuje v Sme, sa ešte poradí s právnikmi, či sa bude sťažovať. 

Tajné dokumenty bol polícii odovzdať aj redaktor Sme Miroslav Kern. Vopred sa neohlásil, na okresnom riaditeľstve boli preto najprv v pomykove. Neskôr sa policajti riadili pokynmi okresného riaditeľa. Zvažovali aj prehliadku redakcie Sme pre obálku, ktorú so sebou Kern nepriniesol, potom od toho upustili. Boli podľa neho slušní. 

Opoziční poslanci chcú dnes pre výsluch redaktorky požiadať o zvolanie mimoriadneho bezpečnostného výboru. Ak žiadosť podpíše tretina z nich, predseda výboru Jaroslav Baška zo Smeru ho musí zvolať do siedmich dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona