Novinári vyzývajú Kerryho, aby naliehal na Irán, nech prepustí Rezaiana

NETKY.SK • 9 Január 2016, 14:29 • 2 min
Novinári vyzývajú Kerryho, aby naliehal na Irán, nech prepustí Rezaiana

WASHINGTON - Vedúci pracovníci z 25 novinárskych organizácií - medzi nimi aj tlačovej agentúry Associated Press (AP), ktorá túto správu prináša - poslali v piatok list americkému ministrovi zahraničných vecí Johnovi Kerrymu s výzvou, nech nalieha na Irán, aby prepustil väzneného reportéra denníka Washington Post Jasona Rezaiana.

slovakia

left justify in out

V liste sa píše, že Irán by mal uznať, že nezávislá žurnalistika je "základným ľudským právom", a Rezaiana prepustiť.

 

"Spojené štáty majú na Irán práve teraz značný vplyv, aby mohli naliehať v tejto otázke, a my vás vyzývame, aby ste v tom pokračovali," píšu šéfovi americkej diplomacie predstavitelia novinárskej obce.

 

Tridsaťdeväťročného Jasona Rezaiana odsúdil vlani v novembri iránsky súd na bližšie nešpecifikovaný trest odňatia slobody po tom, ako ho uznal za vinného zo špionáže a šírenia protiiránskej propagandy. Rezaian údajne prostredníctvom nemenovaného amerického novinára odovzdával tajné informácie Bielemu domu vo Washingtone.

 

Rezaiana, ktorý je americkým aj iránskym občanom, jeho manželku, novinárku Yeganeh Salehiovú, a dvoch iránsko-amerických fotografov zatkli v júli v Teheráne. Všetkých okrem Rezaiana, ktorý sa narodil a väčšinu svojho života strávil v USA, neskôr prepustili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona