Novinári v Bosne opäť protestovali proti brutálnemu útoku na svojho kolegu

NETKY.SK • 28 August 2018, 16:29 • 2 min
Novinári v Bosne opäť protestovali proti brutálnemu útoku na svojho kolegu

SARAJEVO - Už druhým dňom vyšli v utorok do ulíc viacerých bosnianskych miest novinári, aby tak vyjadrili solidaritu so svojím kolegom Vladimirom Kovačevičom, ktorého v nedeľu pred jeho domom v meste Banja Luka zbili dvaja maskovaní muži, a spôsobili mu vážne zranenia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kovačeviča, ktorý pracuje ako reportér pre nezávislú bosniansko-srbskú televíznu stanicu BNTV museli po útoku hospitalizovať. Podporu mu v bosnianskej metropole Sarajevo, ako aj mestách Zenica či Mostar prišli vyjadriť stovky novinárov, ktorí požadovali ukončenie násilia páchaného na pracovníkoch médií.

 

"Je to problém, ktorý sa stupňuje. Obávam sa, že niečo podobné sa stane aj nabudúce, a to najmä preto, že sa blíži predvolebná kampaň," uviedol predseda klubu bosnianskych novinárov Faruk Kajtaz, čím narážal na skutočnosť, že v Bosne sú na 7. októbra naplánované parlamentné voľby.

 

Televízna stanica BNTV je terčom kritiky bosniansko-srbských úradov za svoju nezávislú redakčnú politiku.

Zväzová organizácia bosnianskych novinárov v pondelok vyhlásila, že útok má za cieľ zastrašiť nezávislé médiá. Obvinila tiež autoritárskeho bosniansko-srbského lídra Milorada Dodika z vedenia kampane proti nezávislým médiám tým, že označuje ich reportérov za "nepriateľov, špiónov a zahraničné bábky".

 

Podľa Marka Divkoviča, šéfa novinárskej zväzovej organizácie Bosny a Hercegoviny, útok na Kovačeviča bol 41. útokom na novinára, ku ktorému tohto roku v Bosne a Hercegovine došlo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies