Novinári sa sťažovali na hrozné podmienky a Renziho výber miesta pre summit

NETKY.SK • 23 August 2016, 18:07 • 2 min
Novinári sa sťažovali na hrozné podmienky a Renziho výber miesta pre summit

RÍM - Pondelňajšie stretnutie talianskeho premiéra Mattea Renziho, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda na talianskom ostrove Ventotene v Tyrhénskom mori vyzeralo dobre v záberoch kamier, ale mnohých novinárov podľa agentúry DPA nenadchlo.

slovakia

left justify in out

Trojica politikov sa prihovorila médiám z paluby lietadlovej lode zakotvenej symbolicky pri ostrove Ventotene, na ktorom počas druhej svetovej vojny antifašisti v exile spísali manifest európskej integrácie.
Renzi, Merkelová a Hollande hovorili s médiami pred svojím rokovaním, nemohli im teda oznámiť žiadne rozhodnutie týkajúce sa brexitu, migrácie či stagnujúcej ekonomiky, o čom sa chystali spolu hovoriť.


Reportéri, ktorí mali o trojstrannom summite informovať, sa museli nalodiť na vojenskú loď Garibaldi osem hodín pred podvečernou tlačovou konferenciou a navyše ich čakala ešte zdĺhavá plavba nazad na pevninu. Internet a telefónne linky im na palube lode nefungovali a prepchatá miestnosť, ktorá mala slúžiť ako tlačové stredisko, bola pod vojenským dohľadom.


Spravodajca novín Financial Times, ktorý pricestoval z Bruselu, konštatoval, že také zlé pracovné podmienky ešte nezažil. Zdalo sa, že iba taliansku televíziu RAI nesužovali logistické problémy.
Renzi sa v závere tlačovej konferencie ospravedlnil za problémy s wifi spojením a zaželal novinárom "pohodlný" návrat na pevninu.


Združenie zahraničných novinárov v Ríme napriek tomu zvažuje podanie oficiálnej sťažnosti vláde, zatiaľ čo opozičné noviny Il Fatto Quotidiano označili summit za "neužitočnú a nákladnú európsku vyhliadkovú plavbu".


Taliansky premiér zorganizoval podobne malebné, ale nepraktické stretnutie s médiami aj vlani vo Florencii. Spoločne s Merkelovou sa prihovorili reportérom v galérii Uffizi, stojac pred slávnou sochou Michelangelovho Dávida. Výber miesta ponúkal veľké fotografické príležitosti, ale nebolo tam wifi spojenie a žurnalistov vyhnali z galérie hneď, keď politici dohovorili, pretože chceli múzeum čím skôr otvoriť opäť pre verejnosť, dodala DPA.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona