Novinári sa otvoreným listom obrátili na prezidenta Dmitrija Medvedeva

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:29 • 2 min
Novinári sa otvoreným listom obrátili na prezidenta Dmitrija Medvedeva

Novinári sa otvoreným listom obrátili na prezidenta Dmitrija Medvedeva - Krimi Otvorený list so žiadosťou o urýchlené objasnenie prepadu reportéra Kommersantu Olega Kašina, ako aj doteraz neobjasnených útokov na iných žurnalistov, adresovali poprední rusk

slovakia

left justify in out

img

Otvorený list so žiadosťou o urýchlené objasnenie prepadu reportéra Kommersantu Olega Kašina, ako aj doteraz neobjasnených útokov na iných žurnalistov, adresovali poprední ruskí novinári prezidentovi krajiny Dmitrijovi Medvedevovi.
      Signatári pripomínajú hlave štátu predbežne neobjasnené vraždy novinárky Anny Politkovskej i televízneho moderátora Vladislava Listeva, či brutálny útok, po ktorom sa z vydavateľa-šéfredaktora Chimkinskej pravdy Michaila Beketova stal invalid.
      Len v tomto roku prišlo v Ruskej federácii o život osem žurnalistov a ďalších 40 sa stalo terčom útokov a bitky.
      V dokumente, ktorého návrh zverejnil webový portál www.openspace.ru, sa konštatuje: Treba zabezpečiť ochranu novinárov a moc nesie priamu zodpovednosť za to, aby práca v médiách nebola nebezpečnou. Novinári majú právu na to, aby si mohli plniť povinnosti bez strachu.
      Medzi signatármi listu sú napríklad šéfredaktori Novej gazety a ruského vydania magazínu Forbes, Dmitrij Muratov a Leonid Parfionov, zástupca šéfredaktora The New Times Iľja Barabanov, či uznávaná publicistka Julia Latyninová.
      So zbieraním podpisov by sa dnes popoludní malo pokračovať pred sídlom moskovskej polície, kde sa už v sobotu v neskorých popoludňajších hodinách zhromaždili demonštranti, požadujúci odhalenie objednávateľov i realizátorov prepadu Kašina.
      Zdravotný stav reportéra Kommersantu, ktorý sa nachádza naďalej v umelom spánku, je vážny, ale stabilizovaný. O jeho ďalšej terapii malo dnes rozhodnúť lekárske konzílium.
      Novinárovi, ktorého v noci na sobotu prepadli a brutálne zbili v Moskve predbežne neznámi páchatelia, poprial rýchle uzdravenie podľa informácie kremeľskej tlačovej služby aj prezident Dmitrij Medvedev. Hlava štátu vo svojom blogu informovala, že nariadila tak rezortu vnútra, ako aj generálnej prokuratúre, aby prípadu venovali mimoriadnu pozornosť. Páchateľov treba nájsť a povolať ich na zodpovednosť, konštatoval najvyšší ruský predstaviteľ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies