Novinári kritizujú Britániu za zneužitie zákona o boji s terorizmom

NETKY.SK • 25 August 2013, 15:20 • 2 min
Novinári kritizujú Britániu za zneužitie zákona o boji s terorizmom

ŠTOKHOLM - Terčom kritiky sú britskí úradníci, pretože na základe spomínaného zákona skonfiškovali dáta, ktoré získal americký novinár, politický komentátor a bloger Glenn Greenwald.

slovakia

left justify in out

Významní redaktori vplyvných škandinávskych denníkov dnes v spoločnom vyhlásení kritizovali Britániu za zneužitie zákona na boj s terorizmom na "obťažovanie" denníka Guardian a ľudí s ním spojených. Súčasne upozornili, že táto situácia by mohla ohroziť médiá na celom svete. 

Spoločný list podpísali šéfredaktori štyroch severských denníkov: švédskeho Dagens Nyheter, nórskeho Aftenposten, fínskeho Helsingin Sanomat a dánskeho Politiken. Uvádzajú v ňom, že sú prekvapení a znepokojení faktom, že taký ochranca demokracie a slobody slova ako Británia "zneužíva zákon na boj s terorizmom s cieľom legalizovať to, čo vedie k obťažovaniu denníka (Guardian) i ľudí s ním spojených".

Terčom kritiky sú britskí úradníci, pretože na základe spomínaného zákona skonfiškovali dáta, ktoré získal americký novinár, politický komentátor a bloger Glenn Greenwald od svojho partnera Davida Mirandu, a nariadili zničenie počítačovej techniky patriacej denníku Guardian.

V júni toho roku sa Greenwald stal všeobecne známou osobou po tom, ako denník Guardian na svojich stránkach priniesol prvý zo série jeho materiálov o podrobnostiach sledovacích programov USA a Británie. Pri ich písaní Greenwald vychádzal zo spisov, ktoré zverejnil bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden.

Podľa vyjadrenia polície skonfiškované dokumenty obsahujú vysoko citlivé skutočnosti, ktoré by po prípadnom zverejnení mohli ohroziť ľudské životy. 

Greenwaldovho priateľa Davida Mirandu minulú nedeľu deväť hodín zadržiavali na londýnskom letisku Heathrow na základe britského protiteroristického zákona. Polícia u neho objavila materiály, ktorých sa po predbežnej analýze ujali detektívi protiteroristickej polície a začali vo veci kriminálne vyšetrovanie. 

Mirandu, brazílskeho štátneho občana, ktorý prenášal dokumenty medzi Greenwaldom a Snowdenovou berlínskou spojkou, po deviatich hodinách prepustili bez obvinenia, ale skonfiškovali mu prenosný počítač, mobilný telefón, pevný disk z počítača a pamäťové médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies