Novinár sa zastal gejov, stiahli ho z vysielania

NETKY.SK • 22 August 2013, 11:34 • 2 min
Novinár sa zastal gejov, stiahli ho z vysielania

MOSKVA - Ruská vládou dotovaná televízna stanica Russia Today musela vo štvrtok riešiť dilemu, ako sa zachovať v súvislosti s kontroverznou legislatívou zakazujúcou propagáciu homosexuality.

slovakia

left justify in out

Americký novinár James Kirchick sa totiž v jej priamom prenose nečakane zastal ruských aktivistov demonštrujúcich za práva gejov a lesbičiek. Hovoril pritom o "strašnej homofóbii v Rusku".

Novinár sa objavil vo vysielaní prostredníctvom telemostu zo švédskeho Stockholmu, odkiaľ mal komentovať proces s Bradley Manningom stojacim za zverejnením tajných diplomatických depeší portálom WikiLeaks. Kirchick, oblečený do dúhových trakov, však namiesto toho moderátorov RT obvinil z napojenia na Kremeľ a pustil sa do kritiky nedávno schváleného zákona zakazujúceho šírenie "homosexuálnej propagandy". Réžia ho neskôr stiahla z vysielania s odôvodnením, že sa odmietal venovať diskusii o Manningovi. 

Schválená norma zakazuje propagáciu "netradičných sexuálnych vzťahov" ako aj homosexuálnych podujatí. Porušením zákona bude aj tvrdenie, že homosexuálny zväzok je rovnocenný s heterosexuálnym. Nový zákon podľa kritikov povedenie k ešte väčšej represii voči gejom a lesbičkám. Odporcovia tvrdia, že hlavným cieľom legislatívy nie je ochrana detí, ale okresanie práv homosexuálov. Za porušenie zákona môžu úrady udeliť pokutu až 100 000 rubľov (2500 eur) pre jednotlivcov a až milión rubľov (25 000 eur) pre organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona