Novinár Prataševič sa dostavil na oficiálnu tlačovku, opozícia ho považuje za rukojemníka režimu

NETKY.SK • 14 Jún 2021, 21:28 • 2 min
Novinár Prataševič sa dostavil na oficiálnu tlačovku, opozícia ho považuje za rukojemníka režimu

KYJEV - Na tlačovú konferenciu bieloruského ministerstva zahraničia v pondelok priviedli opozičného novinára Ramana Prataseviča, ktorého v máji zatkli po nútenom pristátí jeho letu v Minsku.

slovakia

left justify in out

Novinári následne na protest odišli z miestnosti. Podľa bieloruskej opozície pondelkové vystúpenie Prataseviča ukázalo, že je rukojemníkom.

 

img


"Nezáleží, čo hovorí, nezabúdajme, že je rukojemník. A režim ho využíva ako trofej," uviedol na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poradca exilovej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej Franak Viacorka.

 


Korešpondent britskej BBC Jonah Fisher na Twitteri vysvetlil, že sa na konferencii s Pratasevičom nezúčastnili, pretože bol "jasne pod tlakom".

 

Pratasevič založil kanál na komunikačnej platforme, ktorý vlani značne využívali počas protestov proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

 

V Bielorusku zatkli ďalšieho redaktora, bol obvinený zo šírenia extrémizmu

 

Zatkli ho 23. mája, keď jeho let z Grécka do Litvy odklonili do Minsku pre údajnú bombovú hrozbu. Západné krajiny incident odsúdili ako bieloruské vzdušné pirátstvo.

 

Pratasevič, ktorý čelí možným 15 rokom vo väzení, sa po zatknutí objavil v štátnej televízii, kde oľutoval svoje aktivity. Tie sa takisto dajú považovať za donútené. 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona