Novinár a bývalý rukojemník identifikoval svojho väzniteľa v Sýrii

NETKY.SK • 7 September 2014, 09:31 • 2 min
Novinár a bývalý rukojemník identifikoval svojho väzniteľa v Sýrii

PARÍŽ - Francúzsky novinár Nicolas Henin, dlhé mesiace zadržiavaný ako rukojemník extrémistami v Sýrii, v sobotu identifikoval jedného zo svojich väzniteľov - Francúza Mehdiho Nemmoucha, podozrivého z neskorších vrážd štyroch ľudí v bruselskom Židovskom múzeu. Novinár uviedol, že militant mal sadistické potešenie z týrania rukojemníkov.

slovakia

left justify in out

Henin reportérom na tlačovej konferencii spresnil, že Nemmouche bol medzi jeho väzniteľmi od júla 2013 do decembra 2013.
      

Henin opísal, že často počul, ako Nemmouche mučí Sýrčanov, ktorí boli zadržiavaní v rovnakom suteréne bývalej nemocnice. Raz ho militant udrel do tváre a potom mu ukazoval rukavice.
      

Bol na ne veľmi pyšný. Povedal mi: 'Vidíš tieto motorkárske rukavice? Kúpil som si ich len kvôli tebe, aby som ťa v nich mohol udrieť do tváre. Páčili sa ti?' To symbolizuje, akú násilnú a provokačnú povahu mal Mehdi Nemmouche, čo som často videl na vlastné oči," vyhlásil podľa agentúry AP Henin.
      

Francúzsky novinár bol istý čas zadržiavaný spolu s americkými žurnalistami Jamesom Foleym a Stevenom Sotloffom, ktorým nedávno obom odrezali hlavu extrémisti z organizácie Islamský štát (IS). Henina prepustili v apríli s ďalšími francúzskymi novinármi, ktorí boli zadržiavaní od júna 2013.
      

Nemmouche je vo väzbe od zatknutia vo Francúzsku. Zadržali ho krátko po jeho vraždách v Bruseli v máji. Útok v Židovskom múzeu len zdôraznil obavy európskych vlád, že Európania, ktorí sa pridali k radikálnym bojovníkom v Sýrii, sa môžu vrátiť domov a útočiť.
      

"Zdá sa nám, že neodišiel do Sýrie kvôli nejakým veľkým ideálom, ale najmä pre to, aby zanechal svoju stopu, krvavú stopu," povedal žurnalista.
      

Henin dodal, že Nemmoucha spoznal z video- a audiozáznamov po jeho zatknutí po bruselských vraždách.
      

Francúzske úrady informovali, že v sýrskom regióne sa do džihádu zapojilo približne 900 ľudí z Francúzska. Niekoľko desiatok ich už zabili.
      

Pre agentúru AP Henin minulý mesiac povedal, že Foley musel znášať od únoscov tvrdšie zaobchádzanie pre svoje americké občianstvo, ale vždy sa správal odvážne a dôstojne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona