Noví ministri prehodnotia zmluvy bývalej vlády, najmä povolebné

NETKY.SK • 4 Apríl 2012, 06:46 • 2 min
Noví ministri prehodnotia zmluvy bývalej vlády, najmä povolebné

Noví ministri prehodnotia zmluvy bývalej vlády, najmä povolebné

slovakia

left justify in out

img

Budúci premiér Robert Fico (Smer-SD) chce prehodnotiť všetky štátne zmluvy, ktoré boli podpísané od pádu vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. "Všade tam, kde to bude možné, sa vláda Slovenskej republiky bude musieť k týmto zmluvám vyjadriť a príslušní rezortní ministri, pokiaľ to právo umožní, budú musieť na tieto zmluvy reagovať," vyhlásil.
      Osobitnú pozornosť chce Fico venovať rozhodnutiam bývalej vlády po predčasných parlamentných voľbách 10. marca. Podľa neho totiž najmä po tomto termíne prijímali ministerstvá rôzne rozhodnutia finančného charakteru, ktoré prudko navyšovali deficit štátneho rozpočtu. 
      "Takéto informácie máme z ministerstva zahraničných vecí, z ministerstva vnútra. To, čo sa deje ne Slovenskom pozemkovom fonde, by som nazval sabotážou," povedal Fico. Ako dodal, nehospodárne rozhodnutia sa týkali aj Štátnych lesov a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. 
      Spolu s nefunkčným daňovým systémom toto konanie podľa Fica spôsobilo, že štátny deficit je k 31. marcu 2012 o 500 miliónov eur vyšší ako po prvých troch mesiacoch roku 2011. "Toto prudké zvyšovanie deficitu sa deje v čase, keď je pozitívny hospodársky rast a keď novú vládu čaká medzinárodný záväzok v roku 2013 znížiť deficit na úroveň 3 % alebo pod 3 %," konštatoval Fico.
      Podľa budúceho ministra financií Petra Kažimíra bude potrebné urobiť opatrenia, aby ostal deficit aspoň na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je hodnota, ktorú schválil parlament na jeseň minulého roka. 
      Nová vláda chce preto pripraviť konsolidačný balík, teda opatrenia, ktoré budú viesť ku znižovaniu deficitu na úroveň 3 % do konca budúceho roka. "Hneď potom rozhodneme, ktoré z týchto opatrení by sme boli schopní z hľadiska legislatívnych možností pustiť do života už v druhom polroku tohto roka," podotkol Kažimír. Podľa neho nie je vylúčené, že pôjde aj o jednorazové opatrenia, hoci sa im rezort bude snažiť vyhýbať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies