Noví členovia gréckej vlády zložili ústavou predpísaný sľub

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 14:35 • 2 min
Noví členovia gréckej vlády zložili ústavou predpísaný sľub

ATÉNY - Noví členovia gréckej vlády, ktorí nahradili v piatok odvolaných odporcov reforiem požadovaných medzinárodnými veriteľmi, zložili dnes v Aténach ústavou predpísaný sľub. O slávnostnom akte v prezidentskom paláci informoval grécky štátny rozhlas.

slovakia

left justify in out

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras po schválení úsporného programu zákonodarcami vyhlásil, že chce naďalej viesť krajinu s menšinovou vládou opierajúcou sa o podporu 123 z 300 poslancov a tichý súhlas opozície. Prvou prioritou je teraz nový úsporný a záchranný program. Po jeho zaistení by sa mohli na jeseň konať predčasné voľby, zaznelo z vládnych kruhov.

 

Podpora premiéra, ktorý v rozpore s dovtedajšími postojmi prikývol na požiadavky veriteľov, je medzi občanmi Grécka naďalej vysoká.

 

Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré zverejnili dnes, by Syriza v súčasnosti získala vo voľbách 42,5 percenta hlasov, čo predstavuje takmer dvojnásobok počtu druhej najsilnejšej strany - Novej demokracie. Viac ako dve tretiny respondentov (70 percent) navyše uviedlo, že dohodu o úsporných opatreniach akceptujú, ak Grécko bude môcť zostať členom eurozóny.

 

Alexis Tsipras nahradil odvolaných členov vlády svojimi blízkymi spolupracovníkmi a dôverníkmi.

Na čele kľúčových ministerstiev financií a zahraničných vecí k personálnym zmenám nedošlo, vo funkcii šéfa rezortu financií zostal Euklidis Tsakalotos, ktorý 6. júla nahradil kontroverzného Janusa Varufakista, kým šéfom diplomacie bude aj naďalej Nikos Kotzias.

 

Dôležité ministerstvo energetiky a životného prostredia, ktoré musí realizovať početné privatizácie, prevezme Tsiprasov spolupracovník Panos Skurletis, doterajší minister práce. Rezort práce bude viesť doterajší minister pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos. Novým námestníkom ministra financií bude daňový expert a odborár Trifon Alexiadis, ktorý nahradí Nadiu Valavaniovú po jej demisii pred parlamentným hlasovaním.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies