Noví českí poslanci sa dnes prvýkrát zídu v snemovni a zložia sľub

NETKY.SK • 25 November 2013, 11:54 • 2 min
Noví českí poslanci sa dnes prvýkrát zídu v snemovni a zložia sľub

PRAHA - Novozvolení českí poslanci sa dnes prvýkrát zídu v snemovni, ktorá má od 14.00 h svoju ustanovujúcu schôdzu.

slovakia

left justify in out

Budú okrem iného skladať poslanecký sľub a ešte predtým dostanú osvedčenie o zvolení za poslanca. V nasledujúcich dňoch by mali zvoliť nového predsedu a podpredsedu dolnej komory českého parlamentu, informuje spravodajský server Novinky.cz. Po skončení dnešného rokovania poslancov v snemovni je na programe schôdza vyjednávačov ČSSD, hnutia ANO a strany KDU-ČSL, ktorí majú znovu diskutovať o podobe vládneho programu a možnom trojkoaličnom kabinete. ČSSD a ANO predložia ľudovcom to, čo doteraz spolu vyjednali.

Do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR sa po predčasných októbrových voľbách dostalo sedem strán a hnutí. Odišli z nej Veci verejné (VV), naopak sa do nej vrátili po trojročnej prestávke ľudovci čiže kresťanskí demokrati (KDU-ČSL). 

Úplne novými subjektmi v laviciach snemovne sú hnutia ANO slovenského miliardára s českým občianstvom Andreja Babiša a Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru. Hnutie ANO je dokonca po sociálnych demokratoch, ktorí predčasné voľby vyhrali, druhým najpočetnejším klubom v snemovni.

Snemovňa zvolená v októbrových voľbách mierne zostarla v porovnaní s predchádzajúcim zborom poslancov a má dokonca najvyšší priemerný vek v histórii samostatnej Českej republiky. Poslanci majú v priemere 49,95 roka. Do lavíc zasadne 39 žien, teda o päť menej než po voľbách v máji 2010, sumarizujú Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies