Novému premiérovi Rusnokovi sa páčia Zemanovi veľvyslanci, aj Klausová

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 11:46 • 2 min
Novému premiérovi Rusnokovi sa páčia Zemanovi veľvyslanci, aj Klausová

PRAHA - Český premiér Jiří Rusnok nemá námietky proti obsadeniu veľvyslaneckých postov v Bratislave a Moskve podľa návrhov prezidenta Miloša Zemana. Rusnok to povedal v rozhovore pre stanicu ČRo1 Radiožurnál.

slovakia

left justify in out

Zeman na miesto veľvyslankyne v Bratislave presadzuje Liviu Klausovú a ako veľvyslanca v Moskve europoslanca za KSČM Vladimíra Remka. Rusnok tiež uviedol, že má v stredu naplánované stretnutia s adeptmi na ministrov svojej vlády, zíde sa napríklad s kandidátom na funkciu ministra zahraničia Jánom Kohútom.

"Ja s týmito návrhmi problém nemám, ja si myslím, že sú to naopak návrhy pozitívne, ktoré môžu Českej republike v oboch týchto krajinách pomôcť," povedal Rusnok. Kvôli Klausovej a Remkovi sa Zeman dostal do konfliktu s doterajším šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom, ktorý týchto kandidátov odmietal. Výmena veľvyslancov sa preto zastavila, čo prácu ministerstva zahraničia značne komplikuje. 

K budúcim ministrom svojej vlády Rusnok uviedol, že sa v stredu stretne s Janom Kohútom, ktorého by rád videl na poste ministra zahraničia. Dodal, že sa stretne aj s ďalšími adeptmi, mená však neuviedol. Už v utorok oznámil, že novým ministrom vnútra by mal byť Martin Pecina, ktorý tento post zastával vo vláde Jana Fischera. 

Rusnok sa vyjadril aj k výrokom, že nová vláda bude vládou "priateľov prezidenta Zemana". Vyhlásil, že mu toto označenie nevadí. "Viete, je lepšie, keď vládnu priatelia a ľudia, ktorí sú schopní sa i ľudsky dohovoriť, než keď vládnu ľudia, ktorí majú medzi sebou veľmi podivné vzťahy a nechávajú sa sledovať a špehovať," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies