Novelu zákona o ÚRSO treba schváliť a to bez zmien: Odporúča to Hospodársky výbor

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 13:15 • 2 min
Novelu zákona o ÚRSO treba schváliť a to bez zmien: Odporúča to Hospodársky výbor

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti dnes odporučil opätovne schváliť v pléne novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach (ÚRSO), ktorú v máji vrátil parlamentu prezident SR Andrej Kiska, bez zmien.

slovakia

left justify in out

Výbor navrhol zmeniť len účinnosť novely zákona, a to z 1. júna na 28. júna 2017. "Myslíme si, že zákon, táto novela je dobre nastavená. Spružní isté veci v rámci Slovenska, ale hlavne predídeme tomu, čo nastalo minulú jeseň, respektíve začiatkom tohto roka, teda problémy s jednotlivými (cenovými) vyhláškami. Takže počkajme si na Národnú radu SR, na budúci týždeň," uviedol pre TASR v rámci rokovania hospodárskeho výboru štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vojtech Ferencz.

 

Prezident SR Andrej Kiska vrátil 25. mája do NR SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Vo svojom rozhodnutí poukazuje na dve oblasti schválených zmien, ktoré podľa neho zásadne oslabujú nezávislosť ÚRSO pri cenovej regulácii. Po prvé tým, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa podľa Kisku stane ešte viac závislým od vlády a jej politického tlaku. Druhou jeho pripomienkou je, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj MH SR alebo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

 

Rezort hospodárstva je však presvedčený, že novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach zásadne prispeje k transparentnosti procesov rozhodovania o cenách energií a k informovanosti. "Nezávislosť rozhodnutí ÚRSO novela nielenže v plnej miere zachováva, ale ešte aj významne prehlbuje striktným oddelením funkcie predsedu úradu a predsedu Regulačnej rady ako nestranného odvolacieho orgánu," konštatoval 26. mája v reakcii na rozhodnutie prezidenta SR hovorca MH SR Maroš Stano.

 

Výbor NR SR pre hospodárske záležitosti dnes okrem novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach rokoval aj o vládnej novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby tepla. Výbor prerokoval aj správu o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies