Novelu o tepelnej energetike považuje Penta za účelovú

NETKY.SK • 19 November 2015, 09:47 • 2 min
Novelu o tepelnej energetike považuje Penta za účelovú

BRATISLAVA - Spoločnosť Penta považuje novelu zákona o tepelnej energetike, ktorú v stredu schválil vládny kabinet, ako snahu vlády účelovo vstupovať do sporu dvoch obchodných spoločností.

slovakia

left justify in out

V tomto prípade ide podľa vyjadrení hovorcu Penty Gabriela Tótha o Bratislavskú teplárenskú a Paroplyn Holdings Limited ako držiteľa pohľadávky. "Obsah novely de facto hovorí, že štátny vlastník je viac ako iný vlastník, keďže ním vlastnená spoločnosť nemusí platiť svoje záväzky. Navyše, štát ňou retroaktívne vstupuje do práv obchodných spoločností čo považujeme za jednoznačne protiústavné, keďže Ústavný súd SR sa už historicky vyjadril k nemožnosti svojvoľne a selektívne zavádzať imunitu v exekučných konaniach,“ pokračoval Tóth.


Penta považuje za absurdné, že vláda takýmto spôsobom rieši spor, ktorý vďaka pasivite Bratislavskej teplárenskej a účelovosti jej právnych krokov trval 14 rokov, vďaka čomu pôvodná suma z nezaplatených faktúr vo výške 9 mil. eur narástla o zákonné úroky z omeškania na 30 mil. eur. "Navyše, k tejto situácii ani nemuselo prísť, keďže v priebehu sporu sme Bratislavskej teplárenskej ponúkli viacero alternatív jeho urovnania a aj po jeho právoplatnom skončení sme uprednostňovali také riešenia, aby sa Bratislavská teplárenská vyhla exekúcii a nebola tak ohrozená jej schopnosť vyrábať a dodávať teplo,“ dodal Tóth.


Cieľom novely zákona o tepelnej energetike je podľa premiéra Roberta Fica zaviesť absolútnu exekučnú imunitu pre držiteľov povolenia na výrobu a rozvod tepla, ktorí sú právnickými osobami so stopercentnou majetkovou účasťou štátu. Exekučná imunita sa má vzťahovať na nehnuteľný majetok, peňažné prostriedky, pohľadávky a finančné nástroje vo vlastníctve takýchto držiteľov povolenia, ako aj na ich iný majetok, slúžiaci na výrobu a rozvod tepla. Novela sa má týkať aj práve prebiehajúcich exekučných konaní. Ministri zároveň schválili k novele návrh na skrátené legislatívne konanie.


Novela zákona podľa premiéra reaguje na súdny spor medzi bývalým Paroplynovým cyklom, ktorý bol v rukách Penty a štátnou Bratislavskou teplárenskou spoločnosťou. "Tento spor zo smiešnych pár korún sa dostal na úroveň až 30 mil. eur," povedal. Podľa neho štát najskôr tieto spory vyhral, Ústavný súd SR však neskôr rozhodnutia v prospech štátu zrušil. Potom podľa Fica rozhodoval súd opäť a tentokrát vyhovel Pente. "Penta má v rukách právoplatný, vykonateľný titul vo výške 30 mil. eur voči štátnej Bratislavskej teplárenskej spoločnosti," upozornil premiér.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona