Novelou zákona o matrikách zavedú elektronickú matriku

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 17:55 • 2 min
Novelou zákona o matrikách zavedú elektronickú matriku

BRATISLAVA - Matrika by mala dostať postupne elektronickú podobu. Umožní to novela zákona o matrikách, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Vytváranie elektronickej databázy matričných udalostí pre celé Slovensko bude postupné. Elektronická matrika je súčasťou Operačného programu informatizácie verejnej správy. Projekt by mali ukončiť v roku 2015.


V pláne je zriadenie špecializovaného portálu - elektronickej matriky. "Zriadenie tohto portálu umožní vykonávať úkony v matrike na základe elektronickej komunikácie, a to tak medzi orgánmi verejnej moci, ale najmä medzi matrikou samotnou a žiadateľmi pri vkladaní údajov alebo pri zapisovaní údajov do matriky ako aj pri vydávaní výpisov z matriky a rôznych potvrdení," uvádza rezort vnútra. Portál bude spravovať ministerstvo vnútra. "Od prijatia zákona bude môcť fyzická osoba po splnení predpísaných úkonov žiadať o výpisy z matričných kníh na ktorejkoľvek matrike, ktorá bude pripojená do elektronickej matriky," konštatujú tvorcovia novely. Zoznam matrík a poskytovaných služieb ako aj formuláre žiadostí zverejní ministerstvo na svojom webe. Matriky sa budú do elektronického systému pripájať postupne, tak ako to umožnia finančné a technické podmienky až do pripojenia poslednej matriky. Na ministerstve predpokladajú, že tento proces bude trvať viac rokov. 


Novela zákona o matrikách okrem toho spresňuje niektoré ustanovenia pre jednotný výklad. Legislatíva má tiež riešiť problémy z praxe, napríklad zápisy súvisiace s dieťaťom uloženým v hniezde záchrany či predkladanie dokladov cudzincami pred uzatvorením manželstva. Novelou sa zároveň spresňuje a sprísňuje okruh oprávnených osôb, ktoré žiadajú úradný výpis z matriky. Návrh novely prerokovala legislatívna rada vlády ešte v apríli 2013. Na rokovanie vlády ho predložili v novom znení, keďže do textu doplnili ustanovenia o elektronickej matrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies