Novelou zákona o dani z príjmov sa upravilo niekoľko ďalších zákonov

NETKY.SK • 1 November 2014, 13:58 • 2 min
Novelou zákona o dani z príjmov sa upravilo niekoľko ďalších zákonov

BRATISLAVA - Novela zákona o dani z príjmov prináša viaceré novinky.

slovakia

left justify in out

Okrem hlavných úprav, akými sú zmeny v odpisovaní hmotného majetku či zavádzanie limitov pri nákupe vozidiel určených na podnikanie, zmeny čakajú napríklad aj prevádzkovateľov kasín. Finančné riaditeľstvo bude zase na svojom webe informovať o podnikateľoch, ktorí si uplatnili superodpočet pri realizácii projektov na výskum a vývoj. Celkovo bolo k novele predložených 20 pozmeňujúcich návrhov z radov opozičných aj vládnych poslancov.
      

Opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) vyčíslil, že samotná právna norma obsahuje podľa jeho odhadov približne 150 pozmeňujúcich bodov vrátane spoločnej správy a pozmeňujúcich návrhov. "Čo je ale nešťastné, touto novelou sa vlastne nepriamo novelizuje ďalších deväť zákonov v jednom balíku. Je to hrôzostrašný spôsob prijímania legislatívy, pretože vyše polovica pozmeňujúcich bodov neprešla v konečnom dôsledku cez pripomienkové konanie, cez vládu," skonštatoval Mihál. Vymenoval, že prostredníctvom prijatej právnej normy sa súčasne novelizuje napríklad aj zákon o živnostenskom podnikaní, účtovníctve, rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samosprávy, zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zákon o orgánoch štátnej správy v colníctve, o používaní elektronickej registračnej pokladnice, o hazardných hrách či zákon o miestnych daniach a poplatkoch.
      

Opozičný poslanec Jozef Kollár (nezaradený) ale ocenil, že Ministerstvo financií (MF) SR bolo ochotné rokovať s opozíciou o jej pripomienkach k novele. "Uvítal som, že z hľadiska pripomienok bolo MF SR ochotné akceptovať približne 80 % pripomienok zo strany opozície, ktorých väčšina bola zapracovaná do spoločnej správy finančného výboru. Napriek tomu u opatrení s najväčším negatívnym vplyvom na podnikateľov, akými sú napríklad odpisovanie budov a pravidlá nízkej kapitalizácie, moje návrhy na zmenu ministerstvo neakceptovalo," doplnil Kollár.
      

V parlamente sa podarilo s pozmeňujúcimi návrhmi uspieť viacerým opozičným poslancom. Do novely sa tak dostali napríklad ustanovenia, aby finančné riaditeľstvo zverejňovalo na svojom webovom sídle údaje o daňovníkovi, ktorý si pri realizácii projektu výskumu a vývoja uplatnil odpočet výdavkov. Z novely sa tiež vypustila povinnosť zahŕňať náklady na marketingové a iné štúdie a na prieskum trhu do základu dane rovnomerne počas 36 mesiacov.
      

Taktiež sa do novely napríklad dostalo ustanovenie, podľa ktorého odmena poskytnutá oznamovateľovi protispoločenskej zodpovednosti bude zaradená medzi príjmy oslobodené od dane.
      

Sprísňujú sa aj podmienky na prevádzkovanie hazardných hier v kasíne. Poslanci totiž odobrili pre výherné prístroje a videohry prevádzkované v kasíne prechod z percentuálnej výšky odvodov na paušálny poplatok, a to za každý kus zariadenia bez ohľadu na dobu jeho prevádzkovania počas kalendárneho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona