Novela Zákonníka práce môže pripraviť o prácu 20-tisíc ľudí

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:38 • 2 min
Novela Zákonníka práce môže pripraviť o prácu 20-tisíc ľudí

BRATISLAVA - Novely Zákonníka práce a zákona o službách zamestnanosti, ktoré na dnešnom stretnutí s novinármi prezentovalo ministerstvo práce, sú poslednou ranou istoty flexibilite pracovného trhu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to Aliancia personálnych agentúr Slovenska (APAS). "Obe novely nielenže idú nad rámec smerníc Európskej únie, no sú v priamom rozpore aj s medzinárodnými záväzkami Slovenska. Časť navrhovaných úprav je podľa našej právnej analýzy dokonca protiústavná. Ak zmeny prejdú v navrhovanej úprave, doplatia na to nielen firmy, ale aj zamestnanci. Približne 20.000 ľudí totiž môže práve pre tieto novely skončiť v budúcom roku na úradoch práce," uviedol v správe pre médiá prezident APAS Luboš Sirota.
     

APAS v spolupráci s Asociáciou poskytovateľov služieb zamestnanosti SR (APSZ) uskutočnila ohľadom novej regulácie agentúrneho zamestnávania prieskum medzi klientmi svojich členov. Ten ukázal, že firmy využívajúce agentúrne zamestnávanie môžu v dôsledku plánovaných zmien zrušiť až do 40 % pracovných miest vytvorených pomocou agentúrneho zamestnávania. "To v prepočte na celý trh tvorí spomínaných 20.000 ľudí," vysvetľuje Sirota. Aliancia zároveň uviedla, že novelizácia oboch zákonov by spolu so zvýšením minimálnej mzdy mohla eliminovať očakávaný pokles nezamestnanosti v budúcom roku.
     

Problematické sú podľa APAS najmä tie ustanovenia, ktoré idú priamo proti podstate agentúrneho zamestnávania ako takého. Ako totiž uviedol Sirota, to vo firmách slúži predovšetkým na zabezpečenie flexibility pracovnej sily v závislosti od vývoja objednávok. Napríklad, ministerstvo plánuje možnosť ukončiť pracovný pomer s agentúrnym zamestnancom v čase, kedy firme skončí objednávka. Ako priblížila aliancia, zamestnancovi bude potrebné v takom prípade vyplatiť odstupné, čo firmám výrazne zvýši náklady.
     

Rovnaký efekt bude mať podľa APAS aj ustanovenie, že prostredníctvom agentúry bude môcť človek v danej firme pracovať najviac 12 mesiacov. "Zákon sa snaží tlačiť firmy k tomu, aby takéhoto človeka vzali do svojho kmeňového stavu. V praxi to však dopadne často tak, že človek o agentúrnu prácu po roku príde a bude potrebné najať a zaškoľovať nového," vysvetľuje Radovan Maxin z  APSZ.
     

Výsledkom podľa jeho slov bude, že z flexibility, ktorú agentúrne zamestnávanie umožňuje, veľa nezostane. "Ak chce vláda situáciu v tejto oblasti zlepšiť, stačilo by inšpirovať sa susedným Českom a zaviesť spoluzodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za dodržiavanie rovnosti podmienok pre agentúrnych a kmeňových zamestnancov," dodal Maxin.
     

Viaceré ustanovenia novely Zákonníka práce pritom môžu byť podľa obidvoch aliancií v rozpore s ústavou. Napríklad, povinný prechod agentúrneho zamestnanca do kmeňového stavu užívateľského zamestnávateľa zakladá práva a povinnosti medzi dvoma subjektmi proti ich vôli. Povinnosť užívateľského zamestnávateľa doplatiť dočasne prideleným zamestnancom mzdu na porovnateľnú úroveň s kmeňovým zamestnancom, ak ich neposkytla agentúra, zas firmu sankcionuje bez toho, aby táto porušila svoju povinnosť.
     

Zákaz dočasného pridelenia zamestnancov na rizikové práce je podľa APAS zas v rozpore s medzinárodnými záväzkami SR. Dohovor Medzinárodnej organizácie práce (MOP) o súkromných agentúrach zamestnávania, ktorý SR ratifikovala a bol vyhlásený v Zbierke zákonov, totiž umožňuje obmedziť dočasné zamestnávanie určitých kategórií zamestnancov iba po predchádzajúcej notifikácii MOP. "Obe novely tak slovenský trh práce môžu výrazne poškodiť. Ministerstvo zjavne podlieha tlaku, ktorého výsledkom budú vyššie náklady firiem a strata zamestnania tisícov ľudí. Dúfame však, že zdravý rozum nakoniec zvíťazí a obe novely ešte prejdú zásadnými korekciami," dodal Sirota.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies