Novela zákona umožní v Česku pochovávať deti, ktoré zomreli pred narodením

NETKY.SK • 23 Október 2015, 12:26 • 2 min
Novela zákona umožní v Česku pochovávať deti, ktoré zomreli pred narodením

PRAHA - Rodičia v ČR budú mať možnosť pochovať dieťa, ktoré zomrelo pred narodením. Počíta s tým pripravovaná novela zákona o pohrebníctve. Doteraz bol plod, ktorý vážil menej ako pol kilogramu, považovaný za odpad. Pozostalí tiež dostanú viac času, dokedy sa majú o telo dieťaťa prihlásiť, informovali o tom dnes Lidové noviny.

slovakia

left justify in out

Lehota sa podľa návrhu novely predĺži z 96 na 168 hodín. Mnohí rodičia totiž o časovej lehote nevedia a v ťažkej situácii ju nestihnú dodržať. Aj deti, ktoré zomreli v ôsmom mesiaci tehotenstva, tak niekedy končia v spaľovni.

 

"Podľa zákona o zdravotných službách sú plody po potrate považované za odpad, ktorý musia nemocnice likvidovať v spaľovni," povedala Lidovým novinám Jana Vališová, predsedníčka združenia Tobit, ktoré pomáha pozostalým rodičom. Telá sa potom likvidujú spoločne s amputovanými či vyoperovanými časťami tela.

 

Rodičia v ČR ojedinele pochovávajú nenarodené deti už teraz, avšak nelegálne a pod hrozbou pokuty. Pritom vo veľkej časti okolitých krajín, vrátane Nemecka a Slovenska, sú takéto pohreby v súčasnosti povolené.

 

Novela tiež sprísni kontroly pohrebných ústavov. Tie by mali zabrániť prípadom, keď ich pracovníci opätovne predávajú použité rakvy alebo nedôstojne nakladajú s ľudskými pozostatkami.

 

Podľa návrhu novely budú dodržiavanie pravidiel kontrolovať živnostenské úrady, Česká obchodná inšpekcia (ČOI) a krajské hygienické stanice, dodáva spravodajský server iDNES.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies