Novela zákona o zbraniach je vo viacerých bodoch protiústavná

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:35 • 2 min
Novela zákona o zbraniach je vo viacerých bodoch protiústavná

Novela zákona o zbraniach je vo viacerých bodoch protiústavná - Politika Novela zákona o zbraniach a strelive predložená ministrom vnútra SR Danielom Lipšicom na pripomienkové konanie ako reakcia na krvavú udalosť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi je pr

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o zbraniach a strelive predložená ministrom vnútra SR Danielom Lipšicom na pripomienkové konanie ako reakcia na krvavú udalosť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi je protiústavná vo viacerých bodoch. Uviedli to dnes na tlačovej konferencii predseda Predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek a člen predstavenstva Daniel Tureček. Pod hromadnú pripomienku proti návrhu novely sa len za dva dni podpísalo približne 7000 ľudí.
      Podľa ich slov navrhuje vyvlastnenie majetku občanom na princípe kolektívnej viny a to bez náhrady. Vyvlastnenie zasahuje približne 60 percent všetkých zbraní na Slovensku. Likviduje celé odvetvie športových disciplín, zberateľstvo zbraní a spôsobuje tým státisícové škody. Postihuje 157.000 občanov, ktorých bezúhonnosť je potvrdená prokurátorom a podložená zákonom. Nerieši zvýšenie bezpečnosti občanov, ale naopak, otvára pole pre nekontrolované šírenie nelegálnych zbraní. Návrh novely, ktorý má byť prerokovaný v zrýchlenom legislatívnom konaní, žiada združenie v celosti odmietnuť. Podľa ich názoru je potrebné v riadnom konaní, bez časového a politického tlaku, na základe odbornej diskusie vytvoriť návrh, ktorý nebude paušalizovať zákazy, ale nanovo zadefinuje kompetentnosť držiteľa zbrojného preukazu. "Ak novela prejde, dôjde k úplnému odzbrojeniu Slovenska," dodali.
      "V našom štáte došlo k zlyhaniu jednotlivca, ale momentálne sa tu uplatňuje kolektívna vina. Princíp kolektívnej viny je v civilizovanej a demokratickej spoločnosti neprípustný. Exces jednotlivca i keď tragický, predsa nemôže mať za následok ujmu na právach občanov, ktoré im vznikli na základe súčasne platnej právnej úpravy. Nevieme doteraz, čo sa vlastne stalo a ako to vlastne bolo," uviedol Tureček na margo masakry v Devínskej Novej Vsi. Novela je závažného obsahu a jej vytvorenie za sedem dní a pripomienkové konanie za ďalších sedem dní je nedostačujúci čas na profesionálne preskúmanie. "Nie sme militanti a neplatí nás žiadna zbrojárska lobby. Po udalostiach v Devínskej Novej Vsi sú držitelia zbraní označovaní hanlivými prívlastkami. Súčasná atmosféra nie je dobrá," povedali ďalej mimo iného predstavitelia združenia.
      Nemožnosť legálneho nadobudnutia zbraní zvýši dopyt a ponuku na trhu s nelegálnymi zbraňami. Tragickým následkom spomenutých v dôvodovej správe MV SR sa nezabráni žiadnym spôsobom. Nedôjde tak k požadovanému zvýšeniu bezpečnosti obyvateľstva, ale naopak. Zákaz sa podľa hromadnej pripomienky týka aj airsoftových zbraní, sú podobné originálom. Na Slovensku po prípadnom prijatí novely zanikne celá jedna olympijská disciplína. "Dá sa očakávať rapídny nárast kriminality. Budeme sa čudovať, ako sa vyzbrojí podsvetie," domnievajú sa predstavitelia Legis Telum.
      Paradoxne už viacero pokusov z iných štátov dokazuje, že znížením počtu legálnych zbraní medzi obyvateľstvom v dôsledku odzbrojenia bezúhonných občanov vlastným štátom dochádza k prudkému nárastu kriminality. Najlepším príkladom podľa Legis Telum je Veľká Británia, v ktorej napríklad po poslednom zákaze nosenia nožov stúpol niekoľkonásobne počet vrážd spáchaných touto zbraňou. Podľa informácií združenia bolo na Slovensku v minulom roku spáchaných "len" 22 trestných činov s legálne držanou zbraňou. V tomto čísle sú zahrnuté aj nedbanlivostné trestné činy, kedy sa napríklad majiteľ zbrane zranil s ňou pri neodbornej manipulácii a podobne. Dvadsaťdva trestných činov spáchaných s legálne držanou zbraňou je len asi 0,2 percenta z celkového počtu násilných trestných činov spáchaných v minulom roku a len približne 0,02 percenta zo všetkých trestných činov.
      "Naše policajné oddelenia nie sú v stave uskladniť státisíce zbraní a ich majiteľ nebude mať k nim prístup, čiže ide fakticky o vyvlastnenie. V novele nie je zahrnutá žiadna finančná náhrada a nerieši ani sumu poplatkov, ktoré by mali platiť majitelia za uskladnenie zbrane na polícii. Ide o vyvlastnenie, nie je tu žiadna primeraná náhrada," zdôraznili zástupcovia Legis Telum. Odovzdávať by museli držitelia nielen upravené dlhé samonabíjacie zbrane, ale aj krátke guľové zbrane, napríklad pištole niektorých výrobcov, ako rakúskeho Glocku, českej CZ, talianskej Beretty a iných vzorov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona