Novela zákona o vysielaní prejde medzirezortným pripomienkovým konaním

NETKY.SK • 12 Máj 2020, 05:26 • 2 min
Novela zákona o vysielaní prejde medzirezortným pripomienkovým konaním

BRATISLAVA - Zámer umožniť vysielateľom licenciu na viacero programových služieb prejde napokon štandardným legislatívnym procesom. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Cez medzirezortné konanie 

Pôvodne bol zámer súčasťou schváleného vládneho návrhu zákona, ktorý mal v skrátenom legislatívnom konaní upraviť v súvislosti s dosahom pandémie nového koronavírusu viaceré zákony, týkajúce sa kultúrnych podujatí, fondov i médií. "Pri tomto návrhu, týkajúcom sa licencií a programových služieb, sme sa dohodli, že ho pripravíme samostatne a prejde riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním," povedala Milanová.

 

img

 

Čo sa má zmeniť? 

Návrh, upravujúci zákon o vysielaní a retransmisii, má umožniť, aby jeden vysielateľ mohol získať licenciu na viac programových (televíznych monotypových, resp. rozhlasových) služieb, v súčasnosti má nárok len na jednu.

 

Pandémia oslabuje súkromné rádiá

Toto opatrenie sa plánovalo v rámci novelizácie mediálnej legislatívy v nasledujúcom období, skoršie prijatie tejto novely má podľa rezortu umožniť rýchlejšiu stabilizáciu rozhlasového trhu. Rezort poukazuje pritom na existenčné riziko, ktoré pandémia predstavuje pre súkromné rádia. Vyčísľuje, že v súčasnosti odhadovaný ročný deficit príjmov súkromných vysielateľov je na úrovni 25 až 30 %. I podľa Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) by krížové vlastníctvo umožnilo rádiám efektívnejšie hospodáriť a rozvíjať programové služby.

 

img

 

Prijaté novely

Vláda vo včerajších hodinách schválila návrh, ktorým sa upravujú povinnosti organizátorov kultúrnych podujatí voči držiteľom vstupeniek na akcie, ktoré sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu museli zrušiť, rovnako tak novela upravila zmluvné povinnosti medzi organizátormi podujatí a ich subdodávateľmi, vrátane účinkujúcich. Ďalšia novela zruší v tomto roku povinnosť umelcov platiť príspevky do umeleckých fondov zriadených zo zákona, vládou schválený návrh upravuje aj administratívno-schvaľovacie procesy pri dotáciách pre umelecké aktivity.

 

img

 

Uvoľnenie pre audiovizuálne diela 

Profesijné združenia a zástupcovia audiovizuálneho priemyslu na Slovensku podľa prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA) Wandy Adamík Hrycovej prijali s radosťou tieto opatrenie ÚVZ SR, ktorým rozšíril výnimku na nosenie rúška za presne vymedzených podmienok pre účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu a výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu.

 

"Len vďaka tejto výnimke sa môže opätovne rozbehnúť audiovizuálna výroba na Slovensku, ktorej obnovenie je jedným z nástrojov, ako zmierniť negatívny ekonomický dosah na priemysel a mnohé profesie, pre ktoré má koronakríza fatálne dôsledky," uviedla Adamík Hrycová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies