Novela zákona o sudcoch a prísediacich sleduje ovládnutie súdnictva

NETKY.SK • 19 Október 2010, 11:32 • 2 min
Novela zákona o sudcoch a prísediacich sleduje ovládnutie súdnictva

Novela zákona o sudcoch a prísediacich sleduje ovládnutie súdnictva

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o sudcoch a prísediacich sleduje ovládnutie súdnictva a dosadenie nominantov súčasnej vládnej koalície, ktorí nedokázali uspieť v sudcovských voľbách a nemajú autoritu. Uviedol dnes počas vystúpenia pred poslancami parlamentu predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin.
Poslanci súhlasili s tým, aby mohol predniesť svoje pripomienky k danej novele. Počas jeho emotívneho vystúpenia ho podpredseda NR SR Béla Bugár musel upozorniť na to, aby nezvyšoval hlas. Harabinove, asi 45-minútové vystúpenie musel nakoniec prerušiť pre hlasovanie o dnešných prerokovaných normách. Šéf NS môže svoj prejav dokončiť po hlasovaní.
Prítomnej ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej adresoval kritické slová, že reformu súdnictva opiera o 20 ľudí, ktorí sú v odborných kruhoch odsudzovaní a nepožívajú dôveru. Novela podľa jeho slov obsahuje školácke chyby, vnáša napätie a podsúva informácie o korupcii zo strany štátneho orgánu.
Harabin sa domnieva, že parlament by mal materiál vrátiť vláde. S jej postupom pri príprave takéhoto kľúčového zákona vyjadril veľkú nespokojnosť. Povedal, že chýbala odborná celospoločenská diskusia, neprerokovala ho Súdna rada SR, ani Legislatívna rada vlády SR.
Šéf NS sa spýtal ministerky, koľko trestných oznámení podala po tom, čo celý čas rozpráva o vnútornej korupcii v súdnictve. Upozornil, že ak sa bude budovať justícia na mediálnej kampani, tak sa dostaneme do 50. rokov minulého storočia, kedy sa na schôdzach výborov rozhodlo, kto je vinný a podľa toho súdy rozhodovali. "Toto, čo vy produkujete, smeruje k tomu, že si trestných sudcov budú voliť väzni v Leopoldove," poznamenal.
Harabin tvrdí, že 30 percent dôvery k justícii je "zázrak". "Ktorý z politikov má 30-percentnú dôveru?" pýta sa. Podľa neho je zrejmé, že tí, čo súdne spory prehrali, nebudú mať pozitívny vzťah k súdom. Ministerke pripomenul, že keď odchádzala z rezortu ako štátna tajomníčka, justícia mala asi 28-percentú podporu obyvateľstva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies