Novela zákona o sociálnych službách dostatočne upravuje výšku príspevkov

NETKY.SK • 30 August 2013, 11:31 • 2 min
Novela zákona o sociálnych službách dostatočne upravuje výšku príspevkov

BRATISLAVA – Novela zákona o sociálnych službách podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dostatočne upravuje výšku peňažných príspevkov, ktoré budú môcť poberať rodinní príslušníci na zabezpečenie starostlivosti pre seniorov a zdravotne ťažko postihnutých (ZŤP) príbuzných. Rezort tak reagoval tak na požiadavky Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív (IVRA).

slovakia

left justify in out

Ten vyzbieral viac ako tisíc podpisov občanov s požiadavkou, aby rezort práce do novely doplnil príspevok na starostlivosť ako štátnu dávku pre všetkých občanov, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť tak, aby mali právo zvoliť si pre nich najefektívnejší a najvhodnejší spôsob starostlivosti. IVRA návrh zdôvodnila tým, že na Slovensku je viac ako 28 % seniorov a viac ako 75 % ZŤP , ktorí majú príjem pod hranicou chudoby.

"Vzhľadom na to, že v slovenskej legislatíve máme už celý rad opatrení, ktorými sa prispieva na starostlivosť o osoby odkázané na opatrovanie, nie je možné otrocky prevziať do systému nástroje, ktoré sú  uplatňované v iných krajinách, a preto ani v rámci medzirezortného pripomienkového konania nebude možné návrh na zavedenie štátneho príspevku na starostlivosť upraviť," priblížil Michal Jurči z tlačového oddelenia ministerstva práce.

Zároveň podotkol, že už platná právna úprava v oblasti kompenzácii upravuje peňažné príspevky, ktorých účelom je práve zabezpečenie starostlivosti pre ľudí so zdravotným postihnutím odkázaných na pomoc inej osoby. Ide peňažný príspevok na osobnú asistenciu a peňažný príspevok na opatrovanie. "Sú to nástroje, ktoré umožňujú klientovi, aby sa slobodne rozhodol, kde a kto mu bude sociálnu službu poskytovať," konštatoval Jurči. Podľa neho už v rámci tejto pomoci, ktorá bude financovaná zo štátneho rozpočtu, možno hovoriť o porovnateľných nástrojoch ako v iných krajinách, napríklad vo Švédsku.

Ministerstvo taktiež navrhuje, aby štát prispieval na sociálne služby dlhodobej starostlivosti nielen klientom, ktorým sa poskytujú sociálne služby dlhodobej starostlivosti na úrovni obce, ale aj tým, ktorým poskytujú sociálne služby neverejní poskytovatelia na regionálnej úrovni. "Ministerstvo sa už pri príprave novely v rámci  dlhých a opakovaných diskusií so zainteresovanými subjektmi netajilo tým, že v novele pôjde o postupné zvyšovanie participácie štátu na financovaní odkázanosti a v prípade zlepšenia ekonomickej situácie bude v tomto procese pokračovať," doplnil Jurči.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies