Novela zákona o ochrane osobných údajov je v druhom čítaní

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 17:37 • 2 min
Novela zákona o ochrane osobných údajov je v druhom čítaní

BRATISLAVA - Úrad na ochranu osobných údajov sa bude môcť rozhodnúť, či za porušenie zákona o ochrane osobných údajov pokutu zamestnávateľovi uloží alebo nie.

slovakia

left justify in out

Taktiež má klesnúť sadzobník pokút. Vyplýva to z novely zákona o ochrane osobných údajov, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania. Rokujú o nej v zrýchlenom režime. 
     

Ukladanie pokút zamestnávateľom má podľa návrhu zákona závisieť od jednotlivých typov povinností, ktoré zamestnávateľom z tohto zákona plynú. "Ukladanie pokút a poriadkových pokút za porušenie povinností ustanovených zákonom sa navrhuje rozčleniť na fakultatívne a obligatórne, a to v závislosti od jednotlivých typov povinností, ich podstaty a závažnosti ich porušenia," uvádza sa v dôvodovej správe k vládnemu materiálu.
     

Skutočnosť, či Úrad na ochranu osobných údajov v prípade fakultatívnosti pokutu uloží, ako aj výška pokuty sa bude následne odvíjať od závažnosti, rozsahu a času trvania následkov protiprávneho konania, prípadného opakovania takéhoto konania, miery ohrozenia súkromného a rodinného života a počtu dotknutých osôb. "Týmto diferencovaním medzi fakultatívne a obligatórne pokuty sa v súlade s eurosmernicou a medzinárodnou praxou vytvárajú dostatočné záruky a tlak na zákonné správanie sa zainteresovaných osôb," píše sa v dôvodovej správe.
     

Pôvodné znenie zákona dlhodobo kritizujú zamestnávatelia. Podľa nich totiž ukladá podnikateľom a zamestnávateľom povinnosti znamenajúce enormnú administratívnu a finančnú záťaž bez akéhokoľvek pozitívneho efektu, pričom ide o reguláciu nad rámec nevyhnutného rozsahu príslušnej európskej legislatívy. Po viacerých rokovaniach s predstaviteľmi vlády sa pripravili viaceré zmeny na zmiernenie administratívneho zaťaženia.
     

V druhom čítaní sa pritom v zákone pravdepodobne uskutočnia ešte ďalšie zmeny. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) informovala o dohode, že sa vypustí aj povinnosť pre firmy vypracovávať bezpečnostnú smernicu. Doterajšia registračná povinnosť sa má zmeniť na oznámenie, ktoré nebude podliehať režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti a bude ho možné vykonať aj elektronicky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies