Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní ide na Ústavný súd

NETKY.SK • 3 December 2013, 12:41 • 2 min
Novela zákona o kolektívnom vyjednávaní ide na Ústavný súd

BRATISLAVA - Novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorú v utorok opätovne nepodpísal prezident Ivan Gašparovič, ide trojica opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd napadnúť na Ústavnom súde.

slovakia

left justify in out

V podaní navrhnú aj pozastavenie účinnosti zákona až do rozhodnutia Ústavného súdu. "Dnes toto podanie ide na Ústavný súd," povedal na utorkovom brífingu podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Nový zákon vlády Roberta Fica totiž podľa opozície ľudí núti dodržiavať zmluvy, ku ktorým sa sami nezaviazali. Podmienky dohodnuté v zmluve o kolektívnom vyjednávaní vyššieho stupňa podľa novej úpravy budú platiť pre všetky firmy nad dvadsať zamestnancov.

"Sociálny dialóg má prebiehať na firemnej úrovni, tento zákon ide proti tomu. Bohužiaľ, spôsobí len vyššiu nezamestnanosť a zhorší už tak zlé prostredie pre zamestnávanie nových ľudí," vyhlásil Štefanec. Novela zákona bude platiť aj napriek vetu prezidenta, to totiž prelomili poslanci Smeru. Hlava štátu navrhovala, aby sa z možného rozšírenia záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) bez súhlasu zamestnávateľa vylúčil širší okruh zamestnávateľov. 

Kým novela zákona počíta s tým, že budú z tohto procesu vylúčení zamestnávatelia, ktorí majú do 20 zamestnancov, podľa prezidenta by sa to malo týkať zamestnávateľov, ktorí majú do 50 zamestnancov. Prezident tiež navrhoval, aby sa rozšírenie záväznosti KZVS nevzťahovalo na zamestnávateľa, ktorý má uzatvorenú záväznú podnikovú kolektívnu zmluvu. Podmienkou pri rozšírení záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa už nebude súhlas zamestnávateľa, na ktorého sa má záväznosť kolektívnej zmluvy rozšíriť. 

"Sme radi, že sme pána prezidenta o argumentoch proti tomuto zákonu presvedčili, na druhej strane je nám ľúto, že poslanci Smeru sú tak zatvrdilí," povedal podpredseda KDH Július Brocka. "Smer síce hovorí, že chce, aby slovenská ekonomika rástla rýchlejšie, ale namiesto toho ju len brzdí," skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona