Novela zákona o DPH priniesla opatrenia proti daňovým únikom

NETKY.SK • 2 Október 2012, 06:22 • 2 min
Novela zákona o DPH priniesla opatrenia proti daňovým únikom

Novela zákona o DPH priniesla opatrenia proti daňovým únikom - Politika Od pondelka (1. 10.

slovakia

left justify in out

img

Od pondelka (1. 10.) platí prvá časť opatrení z Akčného plánu boja proti daňovým únikom. Prostredníctvom novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) realizuje Ministerstvo financií (MF) SR viacero opatrení zameraných práve na boj proti daňovým podvodom. "Cieľom prijatých opatrení je plátanie dier, cez ktoré štátu unikajú nemalé zdroje," informoval rezort financií na svojej internetovej stránke.

Novela zákona o DPH upravuje inštitút ručenia za zaplatenie dane na výstupe s cieľom eliminovať obchody, ktoré by viedli k neoprávnenému nadmernému odpočtu tejto dane. K tomu dochádza najmä pri obchodovaní so službami, pri ktorých sa fiktívne obchody ťažko zisťujú.

Sprísnili sa takisto podmienky pre registráciu za platiteľa dane pre rizikové subjekty. Ide o firmy, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú nedoplatky na DPH. Daňový úrad má takisto rozšírené právomoci zrušiť registráciu za platiteľa dane v odôvodnených prípadoch.

Pri rizikových subjektoch sa bude môcť pri registrácii pre DPH vyžadovať "zábezpeka" na daň, ktorá je akousi formou poistenia voči nezaplateniu dane. Podľa MF ide o bežnú prax v iných členských krajinách Európskej únie (EÚ). "Zamestnanci daňových úradov pritom nebudú mať žiadnu možnosť subjektívne zasahovať do výpočtu výšky zábezpeky, ktorý bude prebiehať automatizovane určením rizikovosti žiadateľa," uviedol rezort financií.

Novela rozšírila aj prenos povinnosti platiť daň na príjemcu plnenia ako inštitútu garantujúceho elimináciu daňových únikov. A to najmä pri nútenom predaji nehnuteľností a pri predaji tovaru v rámci výkonu záložného práva.

Zavádza sa takisto povinnosť viesť a elektronicky doručovať daňovému úradu evidenciu o nákupe ojazdených motorových vozidiel z iných členských štátov EÚ. Pri práci s registračnou pokladnicou sa znižuje limit, do ktorého sa doklad vyhotovený pokladnicou pri platbe v hotovosti považuje za plnohodnotnú faktúru na účely uplatnenia odpočítania dane.

Presný finančný vplyv spomínaných opatrení momentálne nie je podľa ministerstva možné kvantifikovať. Vo všeobecnosti je však možné zvýšením miery efektivity výberu DPH na priemernú úroveň EÚ zvýšiť výnos tejto dane približne o 1,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). To predstavuje asi 1,1 miliardy eur.

MF chce svojimi krokmi prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia pre legálne podnikajúce subjekty. Zatiaľ ide o prvú z troch etáp určených v Akčnom pláne boja proti daňovým podvodom. Plán celkovo počíta s viac ako 50 opatreniami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies