Novela zákona o diaľničnej známke je v pripomienkovaní

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 14:53 • 2 min
Novela zákona o diaľničnej známke je v pripomienkovaní

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o diaľničnej známke je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na čele s Romanom Brecelym (nominat za Sieť) chce znížiť pokuty za jazdu po spoplatnených úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bez elektronickej diaľničnej známky z tristo na stopäťdesiat eur.

slovakia

left justify in out

Majiteľ motorového vozidla do 3,5 tony zaplatí sto eur pri úhrade pokuty do pätnástich dní. Zmeny by mali nadobudnúť účinnosť 1. júna, v takom prípade musia byť schválené v skrátenom konaní na májovej schôdzi parlamentu.


Vodič bez diaľničnej známky bude môcť dostať pokutu po novom raz za mesiac a nie za každý deň, ako predpokladá aktuálny zákon o diaľničnej známke. Ak dostane opäť pokutu v priebehu dvanástich mesiacov a dodatočne si zakúpi diaľničnú známku, ďalšiu sankciu nebude musieť zaplatiť. Novela počíta s jednorazovou pokutou 150 eur aj spätne pre všetky tieto priestupky zaznamenané kamerovým systémom Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. od 1. februára tohto roka. Na generálny pardon sa teda nezodpovední motoristi spoliehať nemôžu.


Navrhovaná novela za správny delikt v podobe nezaplatenia diaľničnej známky pripúšťa aj uloženie pokuty vo výške od 150 do 500 eur. Ak ten istý prevádzkovateľ vozidla spácha rovnakým vozidlom viac správnych deliktov, v jednom konaní mu bude uložená len jedna pokuta. V prípade viacerých deliktov rôznymi vozidlami sa rozhodne a pokutu dostane osobitne vo viacerých samostatných konaniach. Suma tak môže byť vyššia.


Správne delikty budú posudzovať príslušné okresné úrady. Ak má prevádzkovateľ vozidla bydlisko, miesto podnikania alebo sídlo mimo územia SR, tieto konania budú zabezpečovať okresné úrady v sídle kraja, v obvode ktorého bolo prvý raz zistené porušenie povinnosti úhrady diaľničnej známky. O odvolaní proti rozhodnutiu okresných úradov o správnom delikte budú rozhodovať osobitné organizačné útvary okresných úradov v sídle kraja. Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do troch rokov od porušenia povinnosti. Pri určovaní výšky pokuty sa prihliadne na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky porušenia povinnosti. Pokuta je splatná do tridsať dní od právoplatnosti rozhodnutia o jej uložení.


Minister dopravy v pondelok informoval, že súčasná výška pokút je neúmerne vysoká aj oproti okolitým štátom. "Systém eviduje vyše stotisíc porušení zákona od domácich vodičov a vyše 150-tisíc porušení zákona v zmysle chýbajúcej diaľničnej známky od zahraničných vodičov. V systéme máme zhruba 20 miliónov eur, ktoré by sme mohli vymáhať," povedal Brecely.

 

Napriek problémom s pokutami systém elektronických diaľničných známok je podľa neho plne funkčný a spoľahlivý. "Dokáže rozlišovať evidenčné čísla vozidiel s presnosťou 95 až 97 percent, čo je úplný štandard. Systém takisto dnes dokáže už komunikovať s okresnými úradmi," uviedol minister. Okresné úrady by mali začať posielať pokuty nezodpovedným vodičom až po účinnosti novely zákona o diaľničnej známke.


Minister plánuje v budúcnosti rokovať na medzinárodnej úrovni, aby mohli byť na základe objektívnej zodpovednosti postihovaní za tento druh priestupku aj zahraniční vodiči. Chce tiež dosiahnuť technické zmeny systému tak, aby bolo možné v budúcnosti vydávať ročné diaľničné známky aj na tzv. technický rok, teda na 365 dní od ich zakúpenia. V súčasnosti ročná známka na príslušný rok platí do konca januára nasledujúceho roka.


be;qq



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies