Novela zákona o dani z príjmov smeruje na Ústavný súd

NETKY.SK • 12 Január 2015, 11:48 • 2 min
Novela zákona o dani z príjmov smeruje na Ústavný súd

BRATISLAVA - Novelou zákona o dani z príjmov sa bude zaoberať Ústavný súd SR. Skupina poslancov Národnej rady SR totiž iniciovala podanie novely na ústavný súd. Poslancom sa v novele nepozdáva najmä doba odpisovania nevýrobných nehnuteľností, ktorá sa po novom zvýšila z 20 rokov na 40 rokov.

slovakia

left justify in out

"V praxi to povedie k tomu, že podnikatelia si budú v daňových výdavkoch uplatňovať o polovicu nižšiu sumu ako doteraz. Budú mať tak vyššiu daňovú povinnosť,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede nezaradený poslanec Jozef Kollár. Podľa neho je spomínané ustanovenie novely zákona o dani z príjmov retroaktívne. "Podnikanie na Slovensku je čoraz ťažšie a menej príťažlivé," konštatoval

 

Novela zákona o dani z príjmov, ktorú parlament schválil koncom minulého roka, mení odpisy. Od začiatku tohto roka sa rozšíril počet odpisových skupín zo štyroch na šesť. V konečnom dôsledku sa tak skráti odpisovanie výrobných technológií z 12 na osem rokov, na druhej strane sa však až dvojnásobne predĺži odpisovanie nevýrobných nehnuteľností na 40 rokov. 

 

Ďalšími zmenami v zákone sú limitovanie vstupnej ceny osobných automobilov podnikateľov s nízkym daňovým základom hranicou 48 tis. eur, zrušenie lízingového spôsobu odpisovania u hmotného majetku obstarávaného finančným prenájmom, zavedenie pravidiel nízkej kapitalizácie na prepojené spoločnosti, či rozšírenie transferového oceňovania. Lekárom by zároveň mali pribudnúť registračné pokladne a mali by vzniknúť virtuálne registračné pokladnice. 

 

Zmenil sa aj spôsob zdanenia zamestnaneckých benefitov vo forme nepeňažného plnenia, zaviedla sa zrážková daň farmafirmám z peňažných plnení poskytovaných lekárom a samozdanenie lekárov z darov a iných nepeňažných plnení od farmaceutických firiem. Prostredníctvom novely sa taktiež zvyšuje podpora výskumu a vývoja dodatočným odpočtom 25 % nákladov vynaložených na výskum a vývoj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies