Novela pracovnej zdravotnej služby môže ušetriť malým podnikateľom až 16,3 milióna eur ročne

NETKY.SK • 23 Február 2017, 13:20 • 2 min
Novela pracovnej zdravotnej služby môže ušetriť malým podnikateľom až 16,3 milióna eur ročne

BRATISLAVA - Novela pracovnej zdravotnej služby, ktorú pripravuje ministerstvo zdravotníctva, ušetrí malým a stredným podnikom až 16,3 milióna eur ročne. Uviedla to vo štvrtok Slovak Business Agency (SBA), ktorá sa prostredníctvom svojho špecializovaného odboru, Centra lepšej regulácie (CLR), zúčastnila niekoľkokolových konzultácií so zástupcami podnikateľského prostredia a predkladateľom novely.

slovakia

left justify in out

CLR k tejto téme predložilo analýzu nákladov a prínosov súčasného znenia zákona, ako aj výpočet nákladov novely v podobe Testu MSP (Test vplyvu na malé a stredné podniky). "Ministerstvo prihliadlo na predložené pripomienky. Výsledkom je úprava, ktorá významne zníži náklady malým a stredným podnikateľom, vrátane živnostníkov, so zamestnancami v prvej a druhej kategórii prác," konštatovala SBA.

V praxi by sa mala zjednodušiť administratíva a významne by mali klesnúť náklady hlavne podnikom zamestnávajúcim zamestnancov v prvej a druhej kategórii prác.

 

"Náplň pracovnej zdravotnej služby sa obmedzí natoľko, že v prípade zamestnancov prvej a druhej kategórie už trvale zazmluvnený dodávateľ služby nebude povinný. Posudok o vyhodnotení rizika bude naďalej predmetom kontroly štátneho dozoru, ostatnú obsahovú náplň pracovnej zdravotnej služby, ktorá sa významne zužuje, zamestnávateľ prvej a druhej kategórie zamestnancov nebude musieť dokladovať," priblížila SBA.

Zároveň sa vypúšťa aj príloha zákona, ktorá v súčasnosti určuje minimálny rozsah výkonu pracovnej zdravotnej služby. "Pozitívom pre všetkých zamestnávateľov, aj rizikových zamestnancov tretej a štvrtej kategórie prác, je, že hodnotenie zdravotného rizika nebude nutné zabezpečiť zamestnávateľom raz za rok ako v súčasnosti, ale jednorazovo, respektíve len pri podstatnej zmene. Na vykonávanie pracovnej zdravotnej služby už nebude ďalej oprávnený bezpečnostný technik, zato sa rozšíri oprávnenie aj na lekára bez špecializácie," objasnila SBA.

Zmeny sú súčasťou návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Navrhovaná legislatíva vstupuje do medzirezortného pripomienkového konania, rokovať bude o nej ešte vláda a parlament. Ak sa navrhovaná legislatíva schváli, zmeny by mali začať platiť v druhej polovici tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies