Novela podľa Abrhana dáva záruky proti zneužitiu previerok

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 10:56 • 2 min
Novela podľa Abrhana dáva záruky proti zneužitiu previerok

BRATISLAVA - Novela ústavy k zmenám v justícii a ochrane manželstva podľa poslanca za KDH Pavla Abrhana dáva dostatočné množstvo záruk, že previerky sudcovskej spôsobilosti sa nestanú nástrojom prenasledovania poctivých sudcov, ako to naznačujú oponenti zákona.

slovakia

left justify in out

Abrhan dnes v parlamentnej rozprave zdôraznil, že ani Štefan Harabin nedokáže naraz ovplyvniť bezpečnostné zložky - NBÚ a SIS, ktoré budú dávať súdnej rade podklady k previerkam, súdnu radu a potom osobu prezidenta. "Niektorí tu vravia o kladive na poctivých sudcov. To pán Kiska bude to kladivo?" pýtal sa Abrhan. Pripomenul, že plošné previerky sudcov navrhovala v programovom vyhlásení už vláda Ivety Radičovej.

 

Smer a KDH podľa jeho slov do novely zaradili aj zrušenie imunity sudcov, čo navrhoval v osobitnej novele poslanec za Most-Híd Gábor Gál. Abrhan rovnako zdôraznil, že novela ústavy dáva možnosť zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva alebo neurobiť nič. "Je lepšie urobiť tento krok ako nič," uzavrel. 

 

Poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd) považuje za nesystémové, že bezpečnostné zložky budú zbierať a narábať s citlivými informáciami všetkých sudcov, ktoré má potom posudzovať a oboznamovať sa s nimi 18 členov súdnej rady. 

 

Novela ústavy, ktorú Smer a KDH predložili do NR SR, nehovorí o previerkach vôbec nič. Plošné previerky sudcovskej spôsobilosti zavádza až pozmeňujúci návrh poslancov za Smer-SD, parlament však o ňom zatiaľ nehlasoval. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude podľa neho rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Ďalší pozmeňujúci návrh poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka mení pozmeňujúci návrh Smeru, Kaník konečné slovo pri odvolaní alebo menovaní sudcov necháva na prezidentovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona