Novela o vysokých školách upravuje povinnosť platiť za externé štúdium

NETKY.SK • 12 Január 2011, 12:24 • 2 min
Novela o vysokých školách upravuje povinnosť platiť za externé štúdium

Novela o vysokých školách upravuje povinnosť platiť za externé štúdium

slovakia

left justify in out

Novela zákona o vysokých školách, ktorú dnes schválila vláda, výslovne upravuje, že všetci externisti verejných škôl budú bez výnimky platiť každý rok školné. Zároveň spresňuje postup pri určovaní maximálneho ročného školného pre dennú formu.
      Poslucháči prijatí na bezplatnú externú formu štúdia ho za týchto podmienok aj dokončia. Platiť budú iba externisti, ktorí do škôl nastúpia od akademického roku 2011/2012. Doteraz mali verejné vysoké školy určené limity súm na bezplatné študijné programy v externej forme. Na akademický rok 2011/2012 to bolo 8.364.118 eur. Táto suma ostáva v ich rozpočte.
      Zmena, ktorú predložil minister školstva, reaguje na nález Ústavného súdu (ÚS) SR z mája minulého roku. Za protiústavné označil delenie externistov na tých, ktorí študujú bezplatne a tých, ktorí školné hradia. Rovnako pre VŠ nebudú na základe rozhodnutia ÚS platiť obmedzenia v počte diaľkových študentov. Doteraz mohla škola prijať v jednom akademickom roku len toľko záujemcov na externé štúdium, ako na denné.
      Novelu vysokoškolského zákona schválila Národná rada SR 3. júla 2007. Skupina opozičných poslancov za KDH, SDKÚ-DS a SMK podala podnet na ÚS, keďže legislatívnu normu považovala za protiústavnú. Nepozdávalo sa im najmä spoplatnenie externistov a obmedzenie počtov prijatých externých študentov na vysoké školy.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies